Oenigt beslut om borgen för arena

Kommunfullmäktige sade på måndagen som väntat ja till en borgen på 315 miljoner kronor för den innebandy- och friidrottshall som planeras i Gränby. Men fyra partier vände sig emot borgensåtagandet.

Uppsala2013-08-26 20:49

Kommunstyrelsen hade tidigare sagt ja till ett borgensåtagande på 315 miljoner kronor för innebandy- och friidrottsanläggningen. I sista stund yrkade KD på återremiss. KD framhöll att kommunen satsar 20 miljoner kronor per år i 25 år, totalt 500 miljoner kronor, i form av bland annat hyror.
– Trots det kräver bankerna att kommunen går i borgen på 315 miljoner. Bankerna utnyttjar att kommunen är mycket intresserad av att det byggs en innebandy- och friidrottshall, sa kommunalrådet Ebba Busch Thor (KD).

Ebba Busch Thor tycker att kommunen tillsammans med de idrottsföreningar som ska driva anläggningen ska förhandla med bankerna för att pressa ner räntan istället för att ställa upp med ett borgensåtagande.
– Om vi säger ja till en kommunal borgen i det här projektet, vad hindrar då att bankerna kräver borgen från kommunen även i flera andra anläggningar, undrade Ebba Busch Thor.

Vänsterpartiet sa nej till kommunal borgen med motiveringen att den här typen av arenor ska byggas och ägas av kommunen.
– Att gå i borgen är ibland att gå sorgen, och i det här fallet är det verkligen så. Det vore oacceptabelt av kommunen att gå in med så mycket pengar i ett sådant här projekt, sa Pavel Gamov (SD).

Uppsala Innebandyallians och Upsala Idrottsförening ska äga anläggningen genom ett aktiebolag. Miljöpartiets Maria Gardfjell ifrågasatte om bolaget är tillräckligt stabilt för att klara jätteprojektet.
– Jag förstår om bankerna ryggar för att det här inte ses som tillräckligt seriöst.

Alla fyra partier som röstade emot borgensåtagandet framhöll dock att de är för arenan i sig.

Moderaterna är ett av de partier som stöder borgenskonstruktionen.
– Säger vi inte ja till borgensåtagandet säger vi nej till innebandy- och friidrottsanläggningen, sa Cecilia Forss (M).
Hon menade att det inte är någon katastrof om borgensåtagandet skulle lösas ut ifall arenabolaget inte klarar ekonomin.
– Kommunen har fastigheten som säkerhet som man då tar över.

Cecilia Forss anser att det är billigare för kommunen att idrottsföreningarna uppför arenan jämfört med att kommunen bygger i egen regi.
– Föreningarna har lagt in en massa pengar och ideella krafter i projektet, framhöll hon.

Även Erik Pelling (S) röstade ja till borgensmodellen vilket var den linje som slutligen segrade i fullmäktige:
– Det innebär en stor risk för kommunen men vi får valuta för pengarna. Vi får lägre kostnader och ser till att arenan kommer till stånd, sa Erik Pelling.

IFU-arena

Anläggningen i Gränby kallas IFU-arena vilket står för Innebandy Friidrott Uppsala. Arenan ska ha bland annat fem innebandyplaner och en friidrottshall med en 200 meters rundbana.
Lokalytan blir 27 000 kvadratmeter och det ska finnas plats för cirka 6 000 åskådare. Borgensbeloppet på 315 miljoner kronor för innebandy- och friidrottsanläggningen är tolv gånger större än Uppsala kommuns övriga borgensåtaganden tillsammans.
Som säkerhet för sin borgen för IFU-arena ska kommunen få aktierna i det bolag som ska driva arenan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om