Oenighet om svårfylld skola
Cirka 50 platser på det nya Rosendalsgymnasiets naturvetarprogram kommer att stå tomma det första läsåret. Fler har inte sökt utbildningen. Ändå ett helt okej utfall för att vara första året, säger Ulrik Wärnsberg (s), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
— Det är nödvändigt när elevpuckeln kommer att vi gör den här satsningen. Hade vi inte haft Rosendalsgymnasiet hade det saknats platser för minst 500 elever.
Ändå står många naturvetarplatser tomma på den nya skolan.
Sätts på prov 2008
Skolan kommer fullt utbyggd att ha plats för 160 elever i varje årskurs. Nu börjar cirka 110 elever ettan.
— Det är först under år 2008 som vi sätts på prov. Med samma antal friskolor som i dag skulle vi inte klara antalet elever utan Rosendalsgymnasiet, säger Ulrik Wärnsberg.
"Tecken på överetablering"
Mohammad Hassan (fp), vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ser det på ett annat sätt.
— De tomma platserna är ett tecken på vi har en överetablering i Uppsala. Frågan är hur de övriga skolorna ska kompenseras för att de förlorar elever och pengar, säger han.
Något färre elever har i år sökt naturvetarprogrammet jämfört med förra året. Det innebär att andra skolors naturvetarprogram måste minskas eftersom Rosendalsgymnasiet kommit till.
— Celsiusskolan och Fyrisskolan har fått anpassa sig till den nya kostymen och har minskat på personalstyrkan, det gjorde man redan i våras, säger biträdande gymnasiechef Göran Åslund.
Fler friskolor
Ökningen av antalet elever i de kommunala gymnasieskolorna under de kommande åren kan också bromsas av att friskolorna blir fler och att befintliga friskolor expanderar. John Bauergymnasiet som startade i fjol har som exempel i år ökat antalet elever i årskurs ett från 67 stycken till 120.
— Friskolorna har svalt en större del av elevökningen än vad vi trodde för fem sex år sedan, säger Björn Bylund, uppdragsstrateg på Uppsala kommun.
Och fler friskolor och utökningar av existerande friskolor kan vara på gång. Fem ansökningar om att få starta en fristående gymnasieskola i Uppsala eller om att få utöka sin verksamhet ligger nu hos Skolverket.
— Det är många ansökningar. Men det är inte alls säkert att alla leder till något konkret i slutändan, säger Björn Bylund.
"Inget hot"
Även förra året tog Skolverket emot flera ansökningar om att få starta friskola eller utöka sin verksamhet i Uppsala. Bara en mycket småskalig verksamhet kom i gång till i år.
Att friskolorna skulle utgöra ett hot mot Rosendalsgymnasiet tror inte Ulrik Wärnsberg.
— Nej, vi konkurrerar inte om samma elever i så stor utsträckning. Friskolorna startar ofta andra typer av program, säger han.
— Majoriteten har överskattat antalet elever som söker till kommunala skolor. Men med tiden kommer man säkert att lyckas fylla Rosendalsgymnasiet ändå, men det blir andra skolor som får betala, säger Mohammad Hassan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!