Oenighet om sjuka hus i Ultuna
De moduler som under våren 2002 transporterades från Härnösand för att återuppstå som nya studentbostäder vid Ultuna söder om Uppsala har blivit föremål för en tvist mellan Skanska och Stiftelsen Ultuna studentbostäder.Dålig värme, mögel i krypgrunden och sättningar är några av de problem som stiftelsen anser att Skanska ska åtgärda.
Ursprungligen var det Uppsalahem som köpte husen av Skanska Nord för att återuppföra dem vid Ultuna. Stiftelsen övertog senare kontraktet av Uppsalahem för 34 miljoner.
Tvisten mellan stiftelsen och Skanska har pågått i två år. Ännu så länge finns ingen lösning i sikte.
- Det var många saker som inte fungerade vid inflyttningen. Det var väldigt kallt första vintern och det fanns inte tillräckligt med värme. Det saknades också element i duschrummen. Ljud från loftgångarna uppfyller heller inte de krav som ställs. Dessutom finns stora sättningar i husen, berättar Jennie Sahlsten, vd vid Stiftelsen Ultuna studentbostäder.
Ingen framgång
Sättningarna innebär svårigheter att öppna och stänga dörrar i en del av husen. Under senare tid har även mögel påträffats i krypgrunden.
- Vi har hållit inne pengar till Skanska eftersom vi inte är nöjda med hur det agerat, säger Jennie Sahlsten.
Under de senaste två åren har företrädare för Skanska och stiftelsen skriftväxlat via skiljenämnd. Hittills utan framgång.
Claes Lundin är ordförande i stiftelsen. Han beskriver utvecklingen som komplicerad.
- Vi tolkar entreprenadskapet olika. Det kan till exempel gälla små detaljer som vi tar för givet att Skanska ska stå för, exempelvis radonskydd, säger Claes Lundin och tillägger:
- Det här med begagnade hus var mer komplicerat än jag trodde. De har visat sig att det skulle inte ha blivit dyrare att bygga nytt med tanke på vad det kostade med transporter, ny grund och andra åtgärder som krävts i sammanhanget.
Olika uppfattningar
Tvisten blir nu föremål för skiljedomstol. En muntlig förhandling äger rum i november. Huvudförhandling i målet beräknas ske i februari nästa år.
Alf Carlsson vid Skanska hoppas att en del problem ska kunna lösas efter den garantibesiktning som äger rum i början av november.
- Men det är riktigt att vi har olika uppfattningar på en del punkter. Det gäller bland annat ljudfrågan från loftgångarna. Värmeproblemet har vi jobbat med, men stiftelsen har på eget bevåg försökt hitta lösningar som kanske har försvårat situationen, säger Alf Carlsson.
I övrigt vill han ogärna spekulera om hur Skanska förhåller sig till de påstådda bristerna. Han vill heller inte uttala sig om vilka krav Skanska har på stiftelsen.
- Vi vill ha betalt för de åtgärder vi har utfört. Och det är tillräckligt mycket pengar för att vi ska gå till domstol, säger Alf Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!