Oenighet om hur sund konkurrens ska uppnås

Svenska politiker agerar i såväl riksdagen som i EU-parlamentet på olika sätt för förändringar i regelverken för transportpolitiken. Emma Wallrup (V), är en av dem.

Peter Lundgren (SD), EU-parlamentariker, jobbar för att en skärpning av cabotagereglerna ska genomföras.

Peter Lundgren (SD), EU-parlamentariker, jobbar för att en skärpning av cabotagereglerna ska genomföras.

Foto: EP Photo Service

Uppsala2016-07-13 12:00

Emma Wallrup är Uppsala läns enda ordinarie ledamot i riksdagens trafikutskott. Hon reagerar på uppgifterna i UNT:s serie om arbetsmiljön kring transporterna på våra vägar och anser att det är politikers ansvar att åstadkomma en förändring. Skiktningen i samhället gör henne ledsen:

– Människor lever i skilda världar, fast i Sverige. En skärpning av utstationeringsdirektivet så att det blir lättare att kontrollera att avtal följs, och återinfört krav att ensamföretag med F-skattsedel ska ha flera arbetsgivare är två åtgärder som vi vill se. Krav på att förare ska vara anställda av de åkerier de kör för, som i Holland, är en tredje.

Specialutbildade poliser inriktade på lastbilsekipage liksom en skärpning av beställaransvaret och införande av huvudentreprenöransvar även i transportbranschen är ytterligare åtgärder som behövs anser Emma Wallrup.

Hon är positiv till den vägslitageavgift, även kallad kilometerskatt, med gps-mätning av körsträckor som den röd-gröna regeringen föreslagit.

Kilometerskatten är däremot något som Jessica Rosencrantz (M), vice ordförande i trafikutskottet, anser vara en straffskatt på framför allt långa transporter:

– Svensk åkerinäring behöver stärkas. Kilometerskatten skadar landsbygden och försämrar konkurrenskraften för såväl industrin som åkerinäringen, säger Jessica Rosencrantz.

Bra för åkerinäringen vore det däremot att tillåta 74 ton tunga lastbilar anser hon, något som redan införts i Finland. I dag tillåter reglerna 64 ton tunga fordon.

Liksom regeringen och (V) vill moderaterna också skärpa beställaransvaret genom att införa undersökningsplikt för de som beställer transporter.

– Det kan finnas risk för missbruk då F-skattare har bara en uppdragsgivare, och det är viktigt att säkerställa att inkomstskatter dras på ett korrekt sätt. Däremot är det bra att EU öppnar för möjligheten att starta SUP (Societas Unius Personae)-bolag, enmansbolag med lågt aktiekapital. Lagar och regler måste följas oavsett storleken på aktiekapitalet, säger Jessica Rosencrantz.

Inställningen till SUP-bolag med en euro i aktiekapital är radikalt annorlunda i de socialdemokratiska leden där man anser att de öppnar ännu mera för osund konkurrens. Jens Nilsson är S-ledamot i EU-parlamentet och i utskottet för transport och turism (TRAN).

– Efter valet 2014 ställde jag en fråga till kommissionen och ville veta vad de avsåg att göra för att stoppa den sociala dumpningen på europeiska vägar. Svaret blev att ”enligt kommissionen förekommer ingen social dumpning”.

Jens Nilsson beskriver det som att han ”blev närmast chockad” av svaret som kom från den slovenska transportkommissionären Violeta Bulc. Men Bulc ändrade inställning och i mars föreslog kommissionen att direktivet i stället för uttrycket minimilön (minimum wages) ska skrivas ”remuneration” (ersättning, gottgörelse), vilket svenska socialdemokrater tolkade som att kollektivavtal ska komma att gälla för personal utstationerad i Sverige.

Bara en månad senare hade elva EU-länder visat ”gult kort” för förslaget med hänvisning till subsidiaritetsprincipen. Och förslaget skickades tillbaka till kommissionen för omarbetning.

– En del säger att det här är en fråga om öst-väst, men den politiska konflikten är snarare mellan marknadsliberaler å ena sidan och de som vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden å den andra. I S&D-gruppen är vi så gott som eniga, principen lika lön för lika arbete ska gälla. Svenskt näringsliv däremot som i Sverige tycks försvara de svenska kollektivavtalen ställer sig här i Bryssel på nyliberalernas sida, säger Jens Nilsson.

Sverigedemokraten Peter Lundgren arbetade som lastbilschaufför i 30 år innan han blev invald i EU-parlamentet 2014 och sitter liksom Jens Nilsson i TRAN-utskottet. Han anser att EU-beslut blir dåliga för att parlamentarikerna inte vet hur verkligheten ser ut:

– En grupp chaufförer från Ungern, Polen, Bulgarien och Storbritannien berättade i parlamentet om sina villkor. De tjänade mellan 200 och 250 euro i månaden, levde på två kvadratmeter i sina dragbilar, lagade mat på gasolkök och tvättade sig och sina kläder i handfat på bensinstationer.

– Det är modern slavhandel och det är inte de utländska chaufförernas fel.

I EFD-gruppen är det Peter Lundgren som är högste ansvarig för transportfrågor. I gruppen ingår ledamöter från Polen, Tjeckien och Litauen, länder som stoppade förslaget mot social dumpning.

– Vi har ingen partipiska i gruppen, och jag har riktat in mig på cabotagereglerna och EPP-gruppen, inte på de sociala aspekterna. Med kontinuerlig gps-övervaking av fordonen och rapporter till en EU-databas kan man komma till rätta med cabotaget, och då kommer man också åt chaufförernas arbetsförhållanden, säger Peter Lundgren.

018-478 1345

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om