Länsstyrelsen i Uppsala fattade 31 januari beslut om att inrätta sex älgförvaltningsområden i länet. För varje förvaltningsområde beslutade länsstyrelsen också att utse älgförvaltningsgrupper med uppgift att sammanställa data och utifrån dem ta fram skötselplaner för respektive område.
Bergvik AB har överklagat besluten i de delar som gäller förvaltningsområdena i söder, de som gränsar mot Stockholms län, och tillsättningen av ledamöter i Östervåla älgförvaltningsgrupp.
– Enligt riksdagens beslut och Naturvårdsverkets föreskrifter ska områdena delas upp utifrån naturliga barriärer för älgarnas rörelser. Stora vägar och vatten är typiska exempel på sådana barriärer.
– I södra länsdelen är det i stället länsgränsen som avdelar älgförvaltningsområdena eftersom länsstyrelserna inte kunnat komma överens, säger Åke Granqvist, chef vid avdelningen skogsskötsel och viltförvaltning vid Bergvik AB:s huvudkontor i Falun.
Bergvik yrkar att Naturvårdsverket ska gå in och se till att det blir naturliga barriärer för älgarna och inte administrativa gränser som ska gälla.
Bergvik äger nu de skogar som tidigare Korsnäs och Stora Enso ägde. I Östervåla älgförvaltningsområde äger Bergvik omkring 40 000 hektar skog, och är därmed den största enskilda markägaren.
Trots det stora innehavet har bolaget ingen representant i Östervåla älgförvaltningsgrupp:
– Vi var överens i markägarforumet om vilka som skulle nomineras till gruppen. Men i beslutet lyftes vår representant bort, och i stället tillsattes en för oss okänd person, som tillika är ordförande i en jaktkrets. Han har dessutom utsetts till ordförande och har därmed utslagsröst, säger Åke Granqvist.
Älgförvaltningsgrupperna ska enligt direktiven bestå av sex ledamöter, tre som representerar jägare, och tre som representerar markägare. Markägarna ska ha ordförandeposten och utslagsröst.
Den person som nu tillsatts att leda Östervålagruppen har nominerats av en häradsallmänning som också är markägare inom förvaltningsområdet.
– Som skogsägare har vi ansvar för både viltskötsel och skogsförvaltning enligt skogsvårdslagen. Detta kräver kloka avvägningar, jägarna har ett mera begränsat intresse, säger Åke Granqvist.
Bergvik hävdar att man som enskilt största markägare måste ges möjlighet att utse en ledamot i Östervålagruppen, och påtalar också att den tillsatta ledamoten inte har mandat att företräda Bergviks intressen i Östervålaområdet.