Oeniga om uteförskolor

Barn på uteförskolor är mer stressade än barn på vanliga förskolor, enligt en ny studie. Men föräldrarna på en av Uppsalas Ur och skur-förskolor håller inte med.

Fr v: Lina Karlsson, Daniel Olsson, Olle Håstad med Lovisa Håstad i famnen, Jenni Eidenert, Ida Fritzon Thor med dottern Hilda Thor framför sig.

Fr v: Lina Karlsson, Daniel Olsson, Olle Håstad med Lovisa Håstad i famnen, Jenni Eidenert, Ida Fritzon Thor med dottern Hilda Thor framför sig.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2013-06-22 19:07

Det är sen eftermiddag och hämtningsdags på Småfolkets förskola i Norby. Förskolan är en av bara några få i Uppsala som arbetar efter Friluftsfrämjandets Ur och skur-pedagogik, som nyligen hamnade i rampljuset efter forskningsnyheten om att barn på uteförskolor skulle vara mer stressade än barn på ”vanliga” förskolor.

Studien har varit ett givet samtalsämne de senaste dagarna, men forskarnas slutsats att man bör vänta några år med att placera sina barn på uteförskolor går inte hem hos de föräldrar som samlats intill sandlådorna på gården.
– Det finns så många positiva saker som också kommit fram i studien. Som att barn på uteförskolor har smalare midjemått, sover bättre, får använda sin fantasi på ett helt annat sätt och utvecklar ett eget miljöintresse. Det är konstigt att just detta blivit så uppförstorat. Vi är inte oroade, säger Ida Fritzson Thor, som kommit för att hämta dottern Hilda.

Just nu finns det fyra anställda och nitton barn på plats på förskolan, som har funnits i över tjugo år.
Enligt förskolans policy ska de vara utomhus minst 2,5 timmar per dag, men det blir oftast mycket mer än så, säger förskolepedagogen Jenni Eidenert.
– Vanligtvis är vi ute på förmiddagarna och en dag i veckan lagar vi mat utomhus. Men det varierar mycket beroende på årstid och det gäller att anpassa sig efter temperatur. När det är för kallt på vintern eller för varmt på sommaren är vi inne mer.

Olle Håstad, pappa till Lovisa och Molly, säger att han tittat på forskarnas rapport i detalj. De går ut med olika budskap, tycker han.
– I deras sammanfattning i studien handlar det mest om behovet av en bra utemiljö, inte om detta som de fokuserat på i pressmeddelandet till media. Jag är förvånad över att de gått ut så hårt med något som de knappast har stöd för i sitt arbete.

Enligt förskolans föreståndare Ewa Bosell Olsson har reaktionerna från föräldrarna varit ljumma.
– Vi tror på den här idén, annars skulle vi inte jobba med det. Vi vill att barnen ska vara ute och har varm dryck och vindskydd under vintern. Blir det för kallt bryter vi passen, säger hon.

FAKTA:

Studie med oväntat resultat
Ett forskarlag från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Karolinska institutet tittade under fem dagar i maj på hälsan hos 167 förskolebarn på nio olika skolor i Malmö. Resultaten visade bland annat att nivåerna av kortisol (aktivitetshöjande hormon som frisätts från binjurarna under stress) var högre hos barn på uteförskolor, som är utomhus under större delen av dagarna. Det förvånade även forskarna själva. Enligt läkaren

Margareta Söderström kan det framför allt handla om den fysiska ansträngningen att vara ute på vintern med mycket kläder på sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!