Ödmjuk inför slumpens kraft

Håll i dig nu: Vårt universum är bara ett av många. Och att liv uppstått på minst en planet i alla dessa universum behöver inte vara något annat än en lycklig, men rimlig slump.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-04-17 09:00
Finns en mening med livet, är vi och världen skapade av en Gud eller styrs vi av viljelösa naturlagar? Vadan och varthän, som Viktor Rydberg, poeten med Tomten och gåtan, skrev och som vi alla vandrare på jorden frågat oss någon gång.
I en oansenlig korridor på Ångströmlaboratoriet i Uppsala på den ynka planeten Tellus i ett av alla de oändliga universum som kan finnas sitter forskare i teoretisk fysik som trängt längre in i vårt kosmiska ursprung än några andra: till tiden omedelbart före universums tillblivelse, Big Bang, för knappt 14 miljarder år sedan. Internationella utvärderare har bedömt deras forskning som bäst i världen på området.

En av forskarna är professor Ulf Danielsson. I mars kom han ut med sin andra populärvetenskapliga bok Den bästa av världar och han har just belönats med det prestigefulla Göran Gustafssonpriset för sin forskning om strängteorin.
Enligt honom kan det mycket väl finnas oändligt många universum intill varandra. Den teorin är ett viktigt spår att följa från resultaten av hans och kollegernas världsledande forskning.
- Det här leder till frågor om varför allt är som det är, om hur vi ser på universums och vår egen uppkomst, säger Ulf Danielsson.
I sin bok gör han upp med all typ av övertro, religiös som vetenskaplig. I själva verket är avståndet inte stort mellan religion och naturvetenskapliga drömmar om enkla och sköna teorier som förklarar tillvaron i alla delar, menar Ulf Danielsson.

I stället för han in slumpen som en möjlig och trolig avgörande faktor i fysikens värld. Liksom slump i kombination med det naturliga urvalet är drivkrafterna i evolutionen och människans utveckling, kan slumpen i kombination med naturlagar som gravitation driva universums utveckling.
- Slumpen är en intressant möjlighet som visar sig förenlig med vad vi kommit fram till. Här på jorden och i universum har det helt enkelt råkat bli så pass väl inrättat att det kan uppstå liv. I min bok vill jag poängtera att den naturvetenskapliga forskningen inte visar några tecken på att det behövs någon Gud, någon arkitekt, för att förklara universums utveckling, säger Ulf Danielsson.

Frågan om tro och vetande är het. För en tid sedan möttes pastorn Ulf Ekman och den ateistiska föreningen Humanisternas ordförande Christer Sturmark i en debatt i ett fullsatt Livets ord, och sedan länge har en intensiv diskussion förts i bland annat UNT om evolution kontra skapelsetro och intelligent design.
- Min bok är ett inlägg i debatten. Jag vill leverera argument mot intelligent design men samtidigt visa att naturvetenskapen inte ger fullständig visshet. Det finns djupgående existentiella frågor där vi inte kan få svar, säger Ulf Danielsson, som intar en mellanställning och själv kallar sig "ödmjuk agnostiker", en som anser att människan inte kan veta om Gud finns eller inte.
- Jag skiljer mig både från religiösa personer och stenhårda materialister, och jag känner mig tillfreds med att leva med den ovisshet det skapar. Den ger mig faktiskt en trygghet och tillåter ett eget val, säger Ulf Danielsson.

Men, kan man inte känna sig ganska liten och ensam där man mitt bland alla parallella universum, utsatt ömsom för astronomisk slump, ömsom orubbliga naturlagar, står som Rydbergs tomte med gåtan om livets och världens beskaffenhet? Ulf Danielsson ser det tvärtom.
- Jag känner fascination, inte ångest. Att vi finns som tänkande varelser mitt i allt detta gör oss oerhört speciella. Vi kan gott titta upp på stjärnorna och stolt säga: Ha, här är jag!

Ulf Danielsson fick sin första stjärnkikare som tolvåring. Några mil från barndomshemmet i södra Dalarna växte poeten Dan Andersson upp. Ulf Danielssons bok inleds med ett förord skrivet på ett berg i den finnmark som Dan Andersson kom från. Kanske är Dan Anderssons mest citerade rad den om att "det finns något bortom bergen". Gör det det?
- Det gör väl det - kanske, säger Ulf Danielsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!