Odla egen hälsokost på balkongen

Vill du frossa i egenodlade ekologiska grönsaker i sommar? Även om du bara har en trång balkong, kan du skörda hela sommaren och hösten om du sätter igång och börjar odla nu. Sara Gräslund som driver Odlingsboden guidar med några smarta tips.

Sockerärter är en bra balkongväxt, som brer ut sig på höjden.

Sockerärter är en bra balkongväxt, som brer ut sig på höjden.

Foto: Leif R Jansson / TT

Uppsala2015-05-15 05:00

Hur odlar man egentligen bäst om man bara har liten täppa eller balkong att använda?

- Odla på höjden. I växttrappor, odlingsfickor eller amplar. Plantera gärna också ätbara blommor som krasse, viol och gurkört tillsammans med kryddor och grönsaker. Man vill ju ha det vackert och färgglatt på sin balkong.

Men vad ska man välja för växter då?

­ – Höga eller klättrande växter som behöver minimal odlingsyta men som bjuder på höjd. Malabarspenat är en jättegod indisk växt som får flera meter långa stänglar med vackert grönt bladverk och smak av spenat. Sockerärtor och störbönor är också goda klättrare. Tomater är bra, de kräver dock stora krukor och massor av vatten för att ge bra skörd. Nu i maj kan man med fördel köpa plantor som redan kommit en bit. Ska man fröså bör man helst ha kommit igång med det redan i mars.

Och hur kan man få så stor skörd som möjligt?

– Många grönsaker går bra att så i flera omgångar. Plocksallat, rädisor och rucola växer snabbt. Så tätare än vad fröpåsen säger, och börja skörda tidigt av de som står tätast. De är goda att äta som primörer samtidigt som man ger utrymme åt övriga att växa på sig. Förläng säsongen med sorter som kan skördas tidigt, som spenat och rädisa. Men även sådana som kan sås och skördas sent på hösten som machésallad och tatsoi.

Hur är odlarintresset och kunskapsnivån hos Uppsalafolket tycker du?

– Det finns ett jättestort intresse. I Uppsala finns ju botaniker och trädgårdsmästare av världsklass, men också många som aldrig sått ett frö tidigare och som vill ha hjälp med att komma igång med sin egen köksträdgård.

Saras tips - kom igång med egen odling.

1. Välj sorter du verkligen tycker om att äta.

2. Använd stora rejäla odlingskärl. Då torkar inte plantorna så lätt.

3. Samplantera gärna grönsaker, kryddor och ätbara blommor.

4. Våga prova och experimentera.

5. Odla ekologiskt, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kanske gör det inget om några baggar också får glädje av det du odlar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om