Obama mot vapenlobbyn

President Barack Obama använde hela sitt retoriska register när han presenterade sina förslag för att skärpa vapenkontrollen i USA. Han talade om frågan redan inför sin första mandatperiod i Vita huset, men inget hände. Nu är hans politiska ställning starkare och stödet för hårdare restriktioner större, efter massmordet på 20 skolbarn och åtta vuxna vid Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut.

Håkan Holmberg

Håkan Holmberg

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2013-01-18 00:00

 Att han gärna vill lägga en framgång på detta område till listan av vad han uträttat som president är självklart.

En rad av Obamas åtgärder har redan beslutats – av presidenten själv i form av förordningar som kan utfärdas utan godkännande av kongressen. Men de viktigaste åtgärderna kräver kongressens bifall och motståndet finns inte bara hos Republikanerna utan också bland mer konservativa demokrater. Dit hör förbud att sälja vapen av militärt slag och magasin med fler än tio skott. Ett förbud mot vapen av militär typ (assault weapons) har tidigare funnits, men upphörde 2004. Dit hör också krav på obligatorisk personkontroll vid vapenförsäljning – i dag säljs 40 procent av vapnen i USA utan sådana kontroller. Obama vill också ha kongressens stöd för ett totalförbud mot kulor som kan gå genom skyddsvästar och som därigenom utsätter polisen för stora risker.

Kanske håller den vapenlobby som alltid hävdar att rätten att bära vapen är en del av de friheter som konstitutionen tillerkänner varje amerikan nu på att tappa en del av sitt inflytande. Obama gick i sitt tal själv till motangrepp mot detta sätt att åberopa konstitutionen: Den som skjuter vilt omkring sig i en skola eller en biosalong (som i Aurora, Colorado) inskränker andras rätt att samlas fritt och den som skjuter mot personer som utövar sin religion (som skedde mot sikher i Oak Creek, Wisconsin) inskränker religionsfriheten.

Opinionsmätningar visar också ett stort stöd för en skärpt lagstiftning. Det påverkar knappast de inbitna motståndarna i kongressen. Och man bör minnas att även om några av presidentens förslag går igenom så handlar det inte om något allmänt vapenförbud utan om åtgärder som i bästa fall kan minska risken för rena vansinnesdåd av det slag som inträffade i Sandy Hook.

Men också detta är viktigt. Om presidentens förslag bidrar till en fortsatt attitydförändring så är redan det en stor insats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om