Brandförsvarets personalstyrka har minskat med en fjärdedel på sjutton år – samtidigt som Uppsalas befolkning växt med 25 000 personer och riskbilden ökat. En helt oansvarig decimering, menar Uppsalas brandkårsfack.
Det ska sparas inom Uppsalas brandförsvar – igen. Förvaltningsledningen och räddningsnämnden för Uppsala, Tierp och Östhammars kommuner har flaggat för besparingar på två miljoner kronor i år och ytterligare fyra miljoner kronor för 2014.
Sparplanerna fick de lokala fackansvariga att backa bandet och gå igenom hur bemanningen på stationerna i kommunen förändrats över tid. Resultaten talar sitt tydliga språk. Sedan 1996, då kommunen fattade besl har personalresurserna totalt minskat med 28 procent – förutsatt att de nu planerade förändringarna drivs igenom.
– Detta samtidigt som riskerna i samhället bara har ökat. Visst har fordonen och utrustningen blivit bättre, men i sista hand handlar det om ett hantverksyrke där du måste jobba med dina armar och ben. Tekniken kan inte ersätta en människa, säger Lars Raitio, lokal ordförande i Brandmännens Riksförbund.
Som ett exempel lyfter facket fram att samtliga sex deltidsstationer i Uppsala kunde genomföra livräddningsinsatser på egen hand 1996. I det förslag som nu finns är det inte längre möjligt i Järlåsa och Knutby, samtidigt som Skyttorps station läggs ned. Med minskad bemanning försvinner också förmågan att göra egna rökdykarinsatser även på en av heltidsstationerna i Uppsala, Fyrislund.
– För att kunna rökdyka krävs det minst ett befäl och fyra brandmän på stationen. Det har setts som ett minimiantal och egentligen går smärtgränsen där, men den väljer man att passera nu, säger Lars Raitio, som poängterar att det inte går att hänga ut någon enskild chef för neddragningarna över tid.
– Vi har sett en stadig minskning av resurserna i hela landet sedan 2004 då den nya lagen om skäligt brandskydd började gälla. Vårt kommunbidrag har helt enkelt inte ökat i proportion till behoven. Men räddningstjänsten är en av samhällets grundpelare och borde behandlas därefter.
På frågan om var besparingar ska göras svarar räddningsnämndens ordförande Jan Ulmander (C):
– För 2013 är vi säkra, men det blir hårda bud inför 2014. Lokalerna är en av våra stora utgiftsposter och vi får titta på vad vi kan spara där. Kanske kan den ökade samverkan med Stockholm ge en del plus, men än så länge vet vi inte.
Facket menar att smärtgränsen redan är nådd?
– Tittar man på Uppsala kommun med den förtätning som äger rum i staden är det helt otänkbart med lägre bemanning, man går redan på knäna. Det behövs mer pengar, så är det.