Nyutbildade poliser behöver extra termin
Nyutbildade poliser i Uppsala måste ha extra stöd innan de sätts i ordinarie tjänst. Polismyndigheten i Uppsala län tycker inte att polisutbildningen räcker till.
- Tiden som polisaspirant är alldeles för kort. Man har inte sett något av verkligheten innan man kommit hit, säger Mikael Malmberg, aspirant- och handledaransvarig i Uppsala.
Polismyndigheten i Uppsala är inte ensam om åtgärden. Polisförbundet presenterade på tisdagen en undersökning som visar att 14 av 21 polismyndigheter i landet har infört en sjätte termin eller stödjande åtgärder för nya poliser.
Rapporten redovisas samtidigt som regeringen har aviserat att man vill korta polisutbildningen.
Risk att mjuka frågor plockas bort
Polisförbundets ordförande Jan Karlsen anser att man måste fundera på konsekvenserna med en kortare utbildning.
- Om utbildningen ska kortas måste man fundera över vad som ska plockas bort. Det går inte att bortse ifrån att en polis måste kunna lagen, köra utryckningsfordon och hantera vapen. Risken är därför stor att det är de mjuka frågorna, som i slutändan skapar trygga och humana poliser, som plockas bort, säger han.
Efter halvåret som polisaspirant i Uppsala får de nyblivna polisassistenterna utbildning i ytterligare tre faser: två månader hos trafikpolisen, en månad på ungdomsenheten och 14 dagar hos gatulangningsgruppen.
Mikael Malmberg tycker att den sjätte terminen har gett bra resultat.
- När de är i kontakt med kriminella och allmänhet så kan det vara svårt för vissa att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken. Det här ger dem en stabilare grund att stå på.
För lite praktik
Gunnar Elrud, ordförande för Polisförbundet i Uppsala län, tycker att den två och ett halvt år långa polisutbildningen innehåller för lite praktik i det verkliga polisarbetet. Han vill att det läggs mer utbildningstid ute på polisstationer i stället för på skolan.
- De som utbildas har grunderna, men det behöver byggas vidare. Det tar ett tag innan man blir varm i kläderna.
Enligt Polisförbundets undersökning anser polismyndigheterna att de nyutbildade poliserna saknar kunskaper i mjuka frågor som etik och brottsofferbemötande. 17 av 21 polismyndigheter tycker att aspiranterna behöver fördjupade kunskaper i etik.
14 polismyndigheter vill att polisutbildningarna ska utbilda ännu mer i brottsofferbemötande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!