Nytt vapen mot svartbyggare

Gamla och nya flygfoton som matchas mot varandra och anmälningsblanketter på nätet - det är två nya steg i kampen mot olagliga byggen i Östhammars kommun.

Uppsala2011-10-27 12:07

När Östhammars kommun förra året lät ta flygbilder över kommunen för kartframställning kom idén att slå två flugor i en smäll och använda fotografierna för att få fast svartbyggare.
- Om ett eller två år kommer vi att ta nya flygbilder. Då kommer vi med hjälp av ett datorprogram att kunna matcha bilderna med varandra så att exempelvis nybyggda bryggor lyser röda. Då kan vi direkt gå in i vårt fastighetsregister och se om ett bygglov eller strandskyddsdispens är utfärdat, säger byggnadsinspektör Peter Öhberg.

Flygbilderna är så pass skarpa att en bordsdukning på en eventuell brygga kommer synas, och fotona blir alltså ett hjälpmedel för byggnadsinspektörerna som sedan länge halkat efter när det gäller tillsynen av olagliga byggen.
- Vi har helt enkelt haft svårt att hinna med. Ett bygglovsärende ska nu för tiden handläggas inom tio veckor, vilket gör att tillsynen släpar efter, säger Peter Öhberg som tror att antalet anmälningar om otillåtna hus och bryggor ökat på senare tid.
- Vi får in ungefär en anmälning i månaden om till exempel skräpiga eller svartbyggda tomter. Det verkar som att tendensen att upptäcka och anmäla svartbyggen ökat, säger han.

Och nu är tanken att anmälningarna ska öka ytterligare, detta med hjälp av ett förslag som Peter Öhberg lade fram på onsdagen.
- I Norrtälje kan man anmäla misstänkta byggen via kommunens hemsida och troligen kommer vi få en liknande funktion i Östhammar redan vid årsskiftet, eller ännu tidigare.

Anmälningsfunktionen över nätet ska underlätta för de många anmälare som inte vill gå ut med sitt namn.
- På det här sättet kan vi återkoppla till anmälaren via e-post på ett diskret sätt, så att personen ifråga vet vad som hänt i ärendet, säger Peter Öhberg.

Fakta
  • Plan- och bygglagen innehåller bestämmelser om var det är tillåtet att bygga, men lagen kan också anpassas efter enskilda kommuner.
  • I Östhammars kommun ges exempelvis en markägare större friheter om denne bygger väster om väg 76 än om byggnationen sker öster om vägen, detta eftersom den östra sidan räknas som skärgårdsmiljö.
  • För de flesta fiskebodar och båthus krävs både strandskyddsdispens samt bygglov.
  • Innan man som privatperson bygger eller anlägger något bör man alltid kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!