Nytt vapen mot cancer

Enzymer som kroppen normalt har som skydd mot gifter kan också användas av cancerceller för att motstå behandling med cellgifter. Läkemedel som "lurar" sådana så kallade glutationstransferaser kan kanske bli ett nytt vapen mot cancer.

Uppsala2008-08-22 14:13
Det anser den amerikanske molekylärbiologen Lawrence Kauvar, som är en av deltagarna i den pågående internationella konferensen vid Biomedicinskt centrum i Uppsala. Under hans ledning utvecklade det biofarmacevtiska företaget Telik ett sådant läkemedel, Telcyta.
- Resultaten av de prövningar på patienter med Telcyta är inte entydiga. För vissa grupper av cancerpatienter verkar läkemedlet dock påtagligt förbättra överlevnaden jämfört med gängse behandling, säger Lawrence Kauvar.
Han nämner särskilt en prövning i vilken överlevnaden nästan fördubblades för kvinnor med återfall i äggstockscancer, från ett år med sedvanlig behandling till nästan två år när de fick Telcyta som tillägg till gängse behandling.

Det är ökade kunskaper om glutationstransferaser som legat till grund för utvecklingen av Telcyta. Bland annat visar tidigare forskning att cancerceller tillverkar stora mängder av ett sådant enzym som kallas GSTP1, vilket hjälper dem att motstå bland annat cellgifter.
Telcyta är konstruerat för att vända detta försvarssystem för cancerceller till deras fiende.
- Det beror på att GSTP1 inne i cancercellerna klyver Telcyta i två delar. Den ena delen hjälper till att inaktivera GSTP1, den andra är ett cellgift som skadar cancercellerna, förklarar Lawrence Kauvar.
Hittills har Telcyta prövats som tillägg till annan behandling framför allt vid svåra former av äggstocks- och lungcancer vid återfall eller när vanliga cellgifter saknat effekt. Lawrence Kauvar betonar dock att Telcyta måste visa positiv effekt i fler strikt upplagda kliniska prövningar innan den kan bli en av läkemedelsmyndigheterna ny cancermedicin.

Men innan dess tror han att ett snarlikt läkemedel som företaget utvecklat, vilket också hämmar GSTP1-enzymet, kan komma ut på marknaden och få bred användning i cancerbehandlingen.
- I djurstudier som vi egentligen gjorde av helt andra skäl upptäckte vi av en slump att medlet stimulerar bildningen av vita blodkroppar. Brist på vita blodkroppar ökar känsligheten för infektioner och är ett vanligt problem bland cancerpatienter, säger han.
Enligt honom har denna enzymhämmare, som går under namnet Telintra, visat mycket goda resultat i hittills gjorda prövningar på patienter. I en prövning ökade halten vita blodkroppar till och med mer hos patienter som fick Telintra mer än hos patienter som fick den i dag använda, mångmiljardsäljande blodkroppsstimuleraren Nepogen.
- Än återstår visserligen de stora avslutande kliniska prövningarna, men jag är rätt hoppfull om att Telintra kommer att vara godkänt av läkemedelsmyndigheterna om bara något år, säger Lawrence Kauvar.

Fotnot: Lawrence Kauvar grundade Telik 1991 och var under tio år dess forskningschef, men slutade sin anställning vid företaget för fem år sedan. Konferensen i Uppsala avslutas på lördagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!