Nytt vapen i kampen mot rattonykterhet

Antalet trafikpoliser i Uppsala län har minskat kraftigt. Nykterhetstester hör till det som ändå prioriteras. Förra året gjordes 27 000 utandningsprov i länet. En ny mobilutrustning kan nu bli ett effektivt vapen i kampen mot rattfylleriet.

Uppsala2002-06-19 00:01
Varje dag kör enligt Vägverkets uppskattning cirka 14 000 bilförare i Sverige onyktra. En bråkdel av dessa fastnar i polisens kontroller. Antalet trafikpoliser har skurits ner över hela landet. I Uppsala län upptäcktes runt 500 misstänkta rattfyllerister förra året. Det är runt 25 procent färre jämfört med i slutet av 80-talet. Hans-Olof Selhammer, tillförordnad chef vid trafikpolisen i Uppsala, tror dock inte att förklaringen är att färre trafikpoliser i länet resulterat i att fler kör med alkohol i kroppen.
— Vi har satsat hårt på utandningsprover, trots mins-kad styrka. Folk har insett att det är ganska lätt att åka fast. Det stoppar nog en del från att köra onyktra, säger Hans-Olof Selhammer, som tillägger att lagstiftningen på området också har ändrats.

Större möjligheter
När han började vid trafikpolisen i Uppsala län i mitten av 70-talet kunde exempelvis polisen endast alkoholtesta bilförare vid i förväg beordrade kontroller eller vid exempelvis vissa trafikbrott. I dag kan polisen rutinmässigt låta bilförare blåsa.
— Möjligheterna för oss att testa förare är helt andra i dag, konstaterar Hans-Olof Selhammer.
Samtidigt har dock antalet trafikpoliser i yttre tjänst i länet krympt från 60 i mitten av 70-talet till i dag 20. Och då har ändå styrkan utökats med tre poliser de senaste året. Under midsommarhelgen är endast fyra trafikpoliser i tjänst i Uppsala län.
— Visst tvingas vi prioritera med så få i tjänst, konstaterar Hans-Olof Selhammer.

Stora förväntningar
Han har stora förväntningar på den nya mobila utrustning som polisen ska börja använda. Först ut är polisen i Östergötland nu till midsommar. Fler enheter ska levereras ut till polisdistrikt i andra län under hösten.
— I dag måste vi ofta transportera misstänkta rattfyllerister flera mil om vi är ute i länet. I värsta fall hinner personerna nyktra till innan det är dags för utandningsprov, säger Hans-Olof Selhammer.
I dag måste varje person som misstänks för rattfylleri transporteras till närmaste polisstation för att göra ett utandningsprov. Det "blåstest" som polisen i dag låter föraren göra på plats saknar bevisvärde.

Utandningsprov på plats
Den nya mobila utrustningen innebär att själva utandningsprovet kan göras på plats varefter resultatet skickas till en bärbar dator som kan bearbeta uppgifterna. Polisrapporten ska också kunna skrivas på plats.
Enligt Lennart Bernhardsson vid Rikspolisstyrelsen är den mobila utrustningens fördelar stora.
— Det nya systemet är noggrant testat för att uppfylla alla krav på säkerhet. Det finns stora tidsvinster för polisen att göra. Förhoppningen är att betydligt fler utandningsprov ska kunna göras, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!