Nytt test minskar risk för missfall

Ett nytt test för blivande mammor minskar risken för missfall. Det visar en landsomfattande studie med 36 000 gravida kvinnor. Det är ännu oklart om den så kallade NUPP-metoden kommer att införas i Uppsala läns landsting.

Uppsala2006-12-05 15:58
NUPP-metoden har använts vid en del kliniker i andra landsting. I Uppsala har man däremot avvaktat utvärderingen av den omfattande studien.
Nu har Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU kommit fram till att NUPP-metoden i kombination med ett blodprov från mamman, analys av ett äggviteämne och graviditetshormon, mammans ålder och graviditetslängd är den säkraste metoden för att påvisa Downs syndrom.
Downs syndrom förekommer hos ett av 700 nyfödda barn och är den vanligaste kromosonavvikelsen. Risken för missfall och fosterdöd har beräknats till över 40 procent mellan den 12:e och 40:e graviditetsveckan.

Invasiva undersökningar
Kromosomavvikelser kan diagnosisteras genom prov från fostervattnet eller moderkakan, så kallade invasiva undersökningar. Dessa medför ökad risk för missfall. Invasiva undersökningar erbjuds kvinnor som exempelvis uppnått en viss ålder, oftast 35 år.
NUPP är en förkortning av Nackuppklarning och innebär att man med hjälp av ultraljud mäter en vätskespalt i fostrets nacke. Undersökningen genomförs under graviditetsveckorna 10-14.
I Uppsala läns landsting erbjuds kvinnor över 35 år ett fostervattens- eller moderkaksprov för upptäckt av foster med kromosomavvikelser, exempelvis Downs syndrom.
Ove Axelsson är professor vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset. Han har varit med och utvärderat den nya metoden.
- Målet är inte att utrota Downs syndrom, säger han.
Syftet är istället att minska antalet fostervattensprov och moderkaksprov där det alltid finns en risk för missfall.
De föräldrar som så önskar får själva avgöra om de också vill ta ett fostervattensprov och moderkaksprov.

Halverades
I studien halverades antalet fostervattens- och moderkaksprov, så kallade invasiva test.
Det är i dagsläget osäkert om den nya kombinationsmetoden kommer att införas i Uppsala läns landsting.
- Det är ett politiskt beslut, säger Ove Axelsson.
Frågan går till Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande (m).
- Jag vet alldeles för lite om det här. Men jag ska se till att politikerna i landstingsstyrelsen samt hälso- och sjukvårdsstyrelsen får information om den nya metoden. Därefter får vi ta ställning, säger Erik Weiman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om