– I de patientmaterial som vi hittills undersökt har halten av dessa så kallade prostasomer i blodet haft ett betydligt starkare samband med sjukdomens svårighetsgrad än psa-värdet, som i dag mäts rutinmässigt för att spåra prostatacancer, säger forskaren Masood Kamali-Moghaddam vid Rudbecklaboratoriet i Uppsala.
Han är en av forskarna som utvecklat det nya ”prostasomtestet”, som presenteras i veckans nummer av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.
Prostasomer är ett slags partiklar med ett tunt membran, som utsöndras av såväl normala celler som cancerceller i prostatakörteln.
– Vår hypotes är att en del prostasomer vid invasiv prostatacancer kommer ut blodet i stället för i sädesvätskan. Tack vare vår mycket känsliga metod, som med hjälp av fem olika antikroppar mäter prostasomer i blodprover, kan vi nu visa att detta antagande verkar stämma, säger Masood Kamali-Moghaddam.
I flera mindre studier har forskarna undersökt prostasomhalten i blodet hos patienter med prostatacancer och hos män utan någon cancersjukdom. Hos patienterna var prostasomhalten betydligt högre, i vissa fall mångdubbelt högre, än hos männen i jämförelsegruppen.
Dessutom fann forskarna betydlig högre prostasomnivåer hos män som bedömdes ha aggressivare tumörer när prover av tumörvävnaden undersöktes. Mätningar av psa-halten i blodet däremot kunde inte påvisa detta samband.
– Detta talar för att vår metod kommer att kunna användas för att välja ut vilka män som har mest nytta av att opereras för sin prostatacancer och samtidigt förhindra att de med ofarliga tumörer opereras i onödan. Detta måste dock först visas även i betydligt större studier innan vår metod kan börja användas i rutinsjukvården, säger Masood Kamali-Moghaddam.