Barn som far illa får inte alltid den hjälp de behöver när kunskap och resurser inte räcker till. Därför startas nu ett särskilt barnskyddsteam vid Akademiska sjukhuset.
Teamet består av experter inom både medicin och psykologi som tillsammans ska arbeta för att upptäcka missförhållanden.
– Att arbeta med sådant här har alltid ingått i verksamheten, men det har aldrig avsatts tid och resurser på samma sätt som nu. Genom teamet samlar vi den särskilda kompetens som krävs för att till exempel avgöra om ett barns skador beror på en fallolycka eller våld, och för att få en helhetssyn på de utsatta barnens situation, säger Gabriel Otterman, överläkare inom barnskyddsteamet.
Teamet ska samarbeta med olika myndigheter och verksamheter, till exempel socialtjänsten, polisen och Barnahus i Uppsala län. Dessutom kommer de att arbeta förebyggande och höja kompetensen på området, bland annat genom särskild utbildning för barnläkare.
– I vårt uppdrag ingår att sprida information och utbilda personal. Vi kommer även att ha ett journummer dit man kan ringa och rådfråga, säger Gabriel Otterman.
Bodil Långberg, kanslichef på Allmänna barnhuset, är mycket positiv till initiativet.
– Framför allt barn under sex år får en ökad trygghet genom ett barnskyddsteam. Barn i den åldern har inget nätverk och är ofta för små för att själva kunna berätta om missförhållanden. Då krävs det att vuxna kan upptäcka och anmäla. Beslutet om ett barnskyddsteam är jättebra, men man önskar ju att den här typen av verksamhet inte skulle behövas, säger hon.
Sverige blev 1979 det första landet i världen som förbjöd barnaga. Antalet anmälda fall av barnmisshandel mot barn upp till sex år har ökat kraftigt sedan slutet av 1980-talet. Det beror antagligen delvis på att mörkertalet har sjunkit och fler anmäler i dag.
– Barnkonventionen uppmärksammar barns rättigheter, vilket förmodligen har fått fler att anmäla. Men vi ser också tyvärr att misshandel i form av att ruska och skaka barn tycks öka, säger Bodil Långberg.
Barnskyddsteamet kommer till en början att arbeta inom Uppsala och Örebro sjukvårdsregion, men målet är att så småningom arbeta på nationell nivå.
– Förhoppningsvis går det att bygga upp ett nationellt centrum för barnmisshandel. Man måste kunna få hjälp oavsett var i landet man bor, säger Bodil Långberg.
Nytt team ska hjälpa barn
Nu ska det bli lättare att hjälpa barn som utsätts för misshandel och sexuella övergrepp. Akademiska sjukhuset inviger på tisdagen ett barnskyddsteam med uppgift att upptäcka, utreda och utbilda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!