Nytt stöd för brottsoffer
Sömnproblem, mardrömmar och ständig rädsla är några av de symtom som kan komma efter att man blivit utsatt för till exempel en misshandel. Nu har en ny stödverksamhet för unga brottsoffer mellan 13 och 20 år startat vid Uppsala kommun. Här kan man få hjälp att bearbeta känslor, tankar och även få praktiskt stöd.
— Jag hoppas verkligen att jag kommer att kunna hjälpa ungdomarna och att de känner att det är meningsfullt att komma hit, säger Staffan Wiman.
— Att bygga en relation till ungdomarna är väldigt viktigt men också att vi blir etablerade så att folk vet vart de ska vända sig, säger Natalie Pogossov.
Många unga är väldigt rädda efter de utsatts för till exempel en misshandel eller ett rån. Staffan Wiman säger att de är svårt att förstå hur rädd och kränkt en person kan vara.
Den metod som Stödcentrum jobbar med har använts i Stockholm i fem år och visat sig framgångsrik. Metoden har tagits fram av socionom Ann Hellströmer. Staffan menar att arbetsmetoden inte bara bearbetar utan också förebygger brott.
— Jag vet att många som kommer hit känner ett hat och vill hämnas på de som gjort dem så illa. Men det är något som vi arbetar mycket med. Att få bort tankar om hämnd och i stället inrikta sig på att bearbeta händelsen, säger Staffan.
I behandlingsmetoden ingår att man får rita och teckna det man känner — om man vill.
— Många har svårt att utrycka sig i ord och därför kan de vara lättare att rita. Vi har till exempel en standardfigur som ska föreställa en människa, här kan man sätta ut var de olika känslorna sitter i kroppen. Var känner man sig rädd? Vart finns det hat i kroppen någonstans? säger Staffan.
Vill man inte rita kan man i stället till exempel skriva en berättelse om det som har hänt.
Den nya stödverksamheten ingår i Ungdomscentrum vid Uppsala kommun, som också driver medlingsverksamhet. Vid en medling får den som utsatts för brott träffa den som begått brottet. Men både Staffan och Natalie vill betona att stödverksamhet inte är det samma som medling. Stödverksamheten går först och främst ut på att prata och beskriva det som har hänt, men man kan också få hjälp med skadeståndsfrågor, och få gå på studiebesök i tingsrätten.
— Jag vet att det ofta är viktigt för ungdomarna att de har sett rättssalen innan rättegången, säger Staffan Wiman.
Föräldrarna till den som utsatts för brott kan också få hjälp vid Stödcentrum. Ibland mår de nästan lika dåligt som sitt barn efter brottet.
Stödcentrum har ett bra samarbete med ungdomsgruppen på Uppsalapolisen och det är viktigt, säger Natalie Pogossov. Det är polisens ungdomsgrupp som gör kopior på polisanmälningar och skickar dem till Stödcentrum. Där efter ringer Natalie eller Staffan upp den person som utsatts för ett brott och bestämmer en tid för ett första möte. Natalie Pogossov berättar att många unga är tveksamma till at ta emot hjälp, trots att de har varit med om jättejobbiga saker. De tror att rädslan och oron ska gå över snabbt av sig självt. Natalie berättar att hon gärna försöker säga att man åtminstone kan komma på en träff.
— Det första mötet går ut på att skapa en kontakt och bygga ett förtroende. När det första mötet är över så frågar vi om denna arbetsmetod skulle tänkas vara något, finns det ett intresse blir det minst tre träffar till, berättar Staffan Wiman.
Verksamheten skulle egentligen inte sätta igång förrän den första januari, men den första klienten fick komma redan den 27 november.
— Vi började redan den första september med verksamhetens uppbyggnad, och det gick överraskande fort. Då kom tanken att vi skulle börja tidigare med klienter. I december tog vi emot 17 personer som utsatts för olika sorters brott. Men vi har kapacitet för många fler, säger Natalie Pogossov.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!