Nytt sparpaket från Luftfartsverket

Ännu ett sparpaket planeras på Arlanda. Det är Irak-kriget som kommer att försämra Luftfartsverkets ekonomi ytterligare.Fler uppsägningar kan vara aktuella, samtidigt som LFV diskuterar utförsäljningar av verksamhet på flygplatsen.

Uppsala2003-03-20 00:00
Luftfartsverket räknar med ett Irak-krig och det ökar pressen på den redan asträngda ekonomin. Sparpaketet som presenterades i februari räcker inte.
— Nu ska vi sätta i gång en total genomlysning och se på allt som går att göra för att sänka kostnaderna. Det kan vara att sälja ut verksamhet eller att ta in partners. Och vi kan inte utesluta övertalighet, säger flygplatschefen Kerstin Lindberg Göransson.
Till grund för det ligger den prognos som Luftfartsverket gjort om konsekvenserna av ett krig.
— Tidigare har vi räknat med en tvåprocentig tillväxt av passagerare i år. Nu måste vi lägga prognosen på minus 10 procent, säger Kerstin Lindberg Göransson.
I reda siffror innebär det att Arlanda kan förlora 150 miljoner kronor i trafikintäkter på ett krig. Enligt prognosen för 2003 riskerar Arlandas resultat att gå från ett minus på 47 miljoner kronor till en förlust på 200 miljoner kronor.

Nytt grepp
Fackklubbarna på Arlanda är informerade om läget och personalen har inbjudits att under de närmaste veckorna komma med förslag på sätt att minska kostnaderna. Att sälja ut delar av verksamheten är ett nytt grepp från Luftfartsverkets sida. Exempel på avskiljbara verksamheter kan vara parkeringarna och skötseln av datasystemen, men Kerstin Lindberg Göransson understryker att inga verksamheter har pekats ut än så länge.
— Det handlar om sånt som inte tillhör kärnverksamheten, säger hon.
Redan 2001 startade en organisationsförändring på Luftfartsverket med målet att skapa en mer effektiv och snabbfotad organisation. Den processen har förstärkts av olika sparpaket och hittills har 115 personer sagts upp. I februari kom besked om nya besparingar och generaldirektör Lars Rekke varnade för att nya uppsägningar kunde bli aktuella.
— Nu är det mycket troligare att det blir så, säger Kerstin Lindberg Göransson.
— Vi gör det här för att i möjligaste mån säkra framtiden. Vi måste försöka bli så effektiva och slimmade som möjligt men samtidigt fortsätta vara den funktion vi ska.
Luftfartsverkets resandeprognos visar en kraftig nedgång på cirka 20 procent under de första veckorna av kriget. Återhämtningen i passagerarantal sker successivt under året. Prognosen bygger på dels på uppgifter från flygbolagen, dels på erfarenheter från Kuwait-kriget.
— Vi räknar med att det blir ett kort krig, på en eller två månader. Men vi har också sett på flera alternativa scenarion, säger Kerstin Lindberg Göransson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om