Nytt spår från universums barndom

En outvecklad stjärna som nästan inte innehåller något järn alls har upptäckts av en en internationell forskargrupp med deltagare från Uppsala. Det är en av de äldsta stjärnorna man hittat.

Uppsala2005-04-15 00:00
Stjärnan har fått "namnet" HE1327-2326 och innehåller 200 000 gånger mindre järn än solen. Den låga järnhalten visar att den kan ha bildats strax efter universums tillkomst för cirka 14 miljarder år sedan.
För fyra år sedan gjordes en liknande upptäckt. Då rörde det sig om en jättestjärna analys med lika lågt järninnehåll.
Även om det nya fyndet inte slår rekordet, så är den mer intressant än jättestjärnan från 2001 i jakten på Universums födelse. Hos en outvecklad stjärna tros den kemiska sammansättningen vara ungefär densamma som den gas stjärnan en gång bildades av.
- Dessa två stjärnor är de mest primitiva vi känner till. På någpt sätt är de släkt med de allra första föremål som bildades efter Universums tillkomst, säger Paul Berklem på Uppsala universitets institution för astronomi och rymdfysik.

Big Bang
Efter Big Bang bestod universum mest av kväve och helium samt lite litium. Det var den första generationen stjärnor som omvandlade dessa lättare element till tyngre ämnen som kol, fosfor, järn och bly. Dessa ämnen spreds sedan när de första stjärnorna exploderade.
Eftersom ingen har lyckats hitta några stjärnor med noll eller mycket lågt metallinnehåll, hade en del astronomer börjat tvivla på att de överhuvud taget har existerat - tills nu. Metallfria stjärnor skulle kunna avslöja hur gasen från Big Bang var sammansatt.

soren.winge@unt.se 018-478 13 22
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om