Nytt samarbete sammanför barn och äldre: "Sagolikt"

På en innergård på Kapellgärdet möttes i veckan äldre från ett äldreboende, barn från en förskola och djur. Det är början på ett nytt samarbete som fortsätter under hösten. "Jag blir varm i hjärtat", säger AnnaLena Liljedahl, rektor på förskolan.

Margareta Thoursie-Moback, Theodore och Yvonne Wallin träffade tuppen Sören från 4H-gården.

Margareta Thoursie-Moback, Theodore och Yvonne Wallin träffade tuppen Sören från 4H-gården.

Foto: Therese Hallqvist

Uppsala2021-09-09 20:00

På äldreboendet Attendo Kapellgärdet Norras innergård var det tre hagar med getter, får, kaniner, höns och en tupp under tisdagen. De äldre på boendet och barnen som går på förskolan bredvid möttes och träffade djuren. De delar innergård i det nybyggda området. 

– Det är jättetrevligt. Det är inte varje dag man får träffa djur, och det är sagolikt att träffa barnen, säger Yvonne Wallin som bor på boendet.

undefined
Barnen på förskolan välkomnar getter och får som till vardags bor på en 4H-gård.

Att de äldre och yngre träffar varandra, och i det här fallet även klappar på djur från en 4H-gård, är helt nytt. Det är ett samarbete mellan de två verksamheterna, och viljan att göra något tillsammans har funnits där från början.

– Jag har genom åren sett att det har en god effekt att äldre och yngre träffas. Som nu till exempel när de sjöng "Imse vimse spindel" tillsammans – det tränar fingermotoriken hos de äldre samtidigt som de yngre också kan ta lärdom av de äldre, säger Linnea Nilsson, arbetsterapeut och konceptansvarig på Attendo Kapellgärdet Norra.

undefined
I tre provisoriska hagar på innergården på Kapellgärdet samsades får, getter, kaniner, höns och en tupp.

Rektor AnnaLena Liljedahl på förskolan Utmanaren Norlandia berättar att konceptet lyftes redan i rekrytering av personal till förskolan. Barnens föräldrar har varit positiva. 

– Vi är väldigt glada. Det har bara varit plus med detta och ett drömläge. Alla yngre träffar inte äldre och här blir det naturligt att ses över generationsgränserna. Det är väldigt enkelt att de också har kontakt över staketet om de äldre vill det – för de yngre vill, säger AnnaLena Liljedahl. 

Hon hoppas att de i framtiden till exempel kan lägga pussel, spela spel, sjunga och dansa. Samtidigt som det finns begränsningar på grund av pandemin.

– Det är en utmaning och vi arbetar för att skydda de äldre. Vi börjar därför litet, både på grund av pandemin men även för att hitta formen för mötet så att det kan växa fram i en sakta takt och vara av kvalitet, säger Linnea Nilsson.

Barnen var glada under träffen och klappade på djuren, pratade med de äldre och sjöng sånger med gitarrspel.

– Dom säger bä, säger en flicka och pekar på getterna.

– Är den verklig? frågar en pojke som klappar en tupp.

När förskolebarnen går in till förskolan för att äta lunch, konstaterar AnnaLena Liljedahl att den första träffen blev lyckad.

– Jag blir varm i hjärtat, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!