Nytt rosarium i Botaniska trädgården

Som kärlekssymbol, som medicin mot förlossningssmärtor, eller som doftämne i parfym. Förhållandet till och användandet av rosor har varierat genom tiderna. Några av de första generationerna rosor går nu att se i Botaniska trädgården, som på söndagen inviger sitt nya rosarium.

Christina Grunsell i nya Rosariet i Botan.

Christina Grunsell i nya Rosariet i Botan.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-07-06 19:35
Tunga vattendroppar silar nedför de praktfulla rosornas kronblad. Nattens ihärdiga regnande har lämnat kvistarna tunga och slaka i väntan på solsken. Färgskalan från vit mot allsköns rosa och cerice landar till slut i djup röd. I ett hörn trängs också några enstaka gula och orangea rosbuskar om rabatternas utrymme. Den här prunkande samlingen rosor är alla en del av det gamla gardet som började odlas före 1867. Den tidigaste av dem, den så kallade Mumierosen, Rosa x richardii har bland annat hittats i egyptiska gravar från 500-talet före Kristus.
- Rosorna är så kallade gammeldags rosor och skiljer sig från de mer moderna i att de bara blommar en gång per säsong. De nya, ofta korsade varianterna, kan blomma fler gånger, säger Christina Grusell, förste trädgårdsmästare på Botaniska trädgården.

De gammeldags rosorna sägs även dofta betydligt mer än de moderna varianterna. I rosariets mitt sprids den citrusliknande doften allt mer, ju fler solstrålar som letar sig fram bakom nattens tunga molntäcke. Christina Grusell funderar länge över frågan om vilken sort hon helst föredrar - ett svårt uppdrag för en utpräglad rosfantast. Tillslut faller valet på den ljusrosa Celsiana som började odlas i mitten av 1700-talet.
- Celsiana doftar mer än andra, säger hon och känner försiktigt på den böljande blomman hon beskriver som fluffig.
- Förutom att de är vackra är gammeldags rosor också mer lättskötta. De är tåliga och behöver inte klippas ned, säger hon och sveper med handen över roslandskapet.
För tre år sedan liknade samma plats mer en utgrävning då de dåvarande rosbuskarna inte kunde stå emot svampsjukdomar och envist ogräs.
- Vi fick gräva upp alla rabatter och våren 2005 satte vi sedan de här rosorna för att de skulle vara färdigväxta till Linnéåret.
Försommarens varma väder har dock gjort att rosornas blomning ligger före i planeringen. En del av dem har redan blommat över, men de flesta är fortfarande i högform. Christina Grusell ger rosorna ett par veckor till innan säsongen är över.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om