Nytt riskkapital ska ge lyft

Chromogenics pilotanläggning är på plats i Uppsala. Intresset för smart fönsterfilm är stort och produktionskapaciteten i princip redan utsåld. Inom två år ska den tiodubblas. Minst 25 miljoner i nytt riskkapital måste in.

- Det har tagit lite tid att skala upp produktionen från labmiljö, men nu är vi i gång, säger produktionschef Greger Gustavsson.

- Det har tagit lite tid att skala upp produktionen från labmiljö, men nu är vi i gång, säger produktionschef Greger Gustavsson.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2006-12-29 00:01
Den specialbyggda pilotanläggningen kom, något försenad, från tillverkaren i England i november. Nu står den på plats i ett av företagets renrum på Märstagatan i Uppsala. Tio miljoner kronor har den kostat. Chromogenics Sweden AB utvecklar en sorts smart fönsterfilm för byggnader eller bilar där insläpp av ljus och värme kan regleras på elektrisk väg. Filmen går också att använda till konsumentprodukter som visir till motorcykelhjälmar och skidglasögon. Det är sådant som Chromogenics ska tillverka under pilotfasen.
- Med den maskin vi installerat nu räknar vi med att kunna producera upp till 30 000 visir om året, säger produktionschef Greger Gustavsson.

Förhandlar
Chromogenics förhandlar samtidigt med flera internationella hjälmtillverkare. Vilka är ännu hemligt.
- De vi har kontrakt med har redan fyllt vår produktionskapacitet. En stor europeisk tillverkare har kontrakterats för 10 000 visir. Andra vill testa dem. Vill fler köpa så kommer vi att tvingas säga nej.
Men bara temporärt. Chromogenics planerar redan att starta en andra, mer effektiv produktionslinje under 2008. Med den ska bolaget kunna tiodubbla tillverkningen. Det innebär en årsproduktion på runt 400 000 visir.
- Investeringen beräknas kosta 25 miljoner kronor. För att få in pengarna måste vi genomför ytterligare en finansieringsrunda, säger Greger Gustavsson.
Det bör dock inte blir några problem. Intresset för Chromogenics teknik är stort. Både den amerikanska kemijätten Du Pont och Volvo har köpt in sig i bolaget.
Nästa fas handlar dock fortfarande om en pilotanläggning. Först i steg nummer tre, någon gång runt åren 2009 eller 2010, kan en fullskalig anläggning byggas upp. I den ska inte filmen att tillverkas i ark som i dag utan på rulle. Det är mer rationellt, ökar tillverkningskapaciteten och pressar kostnaderna. Då kommer också Chromogenics att kunna slå sig in på marknaden för fönsterglas och bilrutor.
- Den är så ofattbart stor så vi tror inte att vi har möjligheter att producera här i Uppsala. Troligen licensieras tillverkningen ut till en fönstertillverkare, säger Greger Gustavsson.
Parallellt pågår utvecklingen av tekniken. Sedan Chromogenics flyttade in har bolaget tagit fem nya patent. I dag arbetar nio personer på företaget. Under nästa år ska ytterligare sju anställas.

FAKTA


Professor Claes-Göran Granqvist på Ångströmlab i Uppsala har utvecklat Chromogenics teknik. Grundidén är att styra genomskinligheten i ett fönster via så kallad elektrokromteknik. Genom att belägga tunn plastfilm med jonskikt av volfram- och nickeloxid, elektrolyt och två transparenta ledare kan ljusinsläppet i fönsterglas, bilrutan eller visiret i en hjälm ändras på elektrisk väg. Filmen kan produceras separat och appliceras där den behövs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!