I några fall har även vaccinerade personer insjuknat.
Det framgår av färsk statistik från Smittskyddsenheten i Uppsala län.
– Tidigare har vi bara i enstaka fall misstänkt att personer kan ha smittats av tbe nära Uppsala, men i år har vid två fall av sjukdomen där vi är säkra på att smittan inte kan ha skett någon annanstans. Därför måste nu även området kring Fyrisåns mynning ut i Ekoln räknas in bland riskområdena för tbe-smitta här i länet, säger smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund.
Hittills i år har 45 personer vårdats för tbe i Uppsala län. Det är sju fler än under hela förra året och nästan lika många som samtliga rapporterade fall av tbe i hela Sverige för bara cirka 15 år sedan!
– Dessbättre har inga dödsfall inträffat i år, men många har haft en besvärlig infektion och några har varit så svårt påverkade av den att de behövt intensivvård, säger Johan Hedlund.
Som vanligt har de flesta som insjuknat smittats kring Mälaren i Enköpings och Håbo kommuner, men också på flera platser längs Upplandskusten ända upp till Gräsö har tbe-smitta förekommit.
Av de 45 som insjuknat i tbe i Uppsala län i år har 32 varit män och bara 13 kvinnor.
– Även tidigare har vi sett en övervikt för män bland patienter med TBE, men aldrig så tydlig som i år. Vi har ingen förklaring till denna gåtfulla könsskillnad, säger Johan Hedlund.
Trots omfattande kampanjer för att personer i riskområden ska vaccinera sig fortsätter TBE att öka. Tre av dem som insjuknade i länet i år hade tagit alla fyra vaccindoserna mot TBE. Är det fel på vaccinet?
– Nej, tbe-vaccinet ger ett bra skydd, men i likhet med alla andra vacciner är skyddet inte 100-procentigt. Att några så kallade vaccingenombrott inträffat är definitivt inget argument för att strunta i att vaccinera sig, säger Johan Hedlund.
De flesta som smittas av tbe via fästingbett gör det under sensommaren och början av hösten när många visats ute i skog och mark för att plocka bär och svamp. Men även om vintern nu närmar sig är risken för fästingbett och tbe kanske inte helt över. Så länge temperaturen överstiger fem plusgrader är fästingar aktiva.
– Så sent som häromdagen ringde en man hit och berättade att han plockat fästingar från sin hund. Men även om det fortfarande finns aktiva fästingar ute i naturen gör nog vår tjockare klädsel att det är mindre risk att bli biten nu än när vi var lättare klädda, säger Johan Hedlund.
Nytt rekordår för tbe
2012 blir ett nytt rekordår för den av fästingar spridda virusinfektionen tbe i Uppsala län. I år är också första gången som personer smittats av tbe alldeles i närheten av Uppsala stad.
Fästing som skall borra sig ner.
Foto: Rolf Hamilton
Kraftig ökning sedan 1990-talet
Tbe är den engelska förkortningen för ”fästingburen hjärninflammation”. Symtom på tbe kan vara feber, huvudvärk, illamående, förlamningar och medvetslöshet. De flesta blir återställda, men uppemot en tredjedel får långdragna eller bestående besvär i form av till exempel kraftig trötthet och minnesstörningar, i ovanliga fall, förlamningar.
Under 1990-talet rapporterades vanligtvis mellan 50 och 70 fall per år av tbe i landet, men sedan dess har en kraftig ökning skett. Förra året rapporterades 287 fall av tbe till Smittskyddsinstitutet.