Nytt projekt ska hjälpa romer

Nu startar Pingstkyrkan och Uppsala kommun ett nytt projekt för integration av romer.

Helén Jaktlund har många års erfarenhet från socialt arbete.

Helén Jaktlund har många års erfarenhet från socialt arbete.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-12-06 08:02
- Tanken är att kyrkan ska fungera som en sluss för romer ut i samhället, säger Helén Jaktlund, samordnare för projektet.

I Pingstkyrkans lokaler på S:t Persgatan är man i full färd med att bygga om. Kaféet på övervåningen ska flyttas ner en våning och på dess gamla plats ska ett barnrum inredas för de romska familjerna. Ett bra exempel på hur det nya integrationsprojektet fungerar.
- Vi kallar det för vänförskola, en verksamhet finns till för att föräldrarna ska vänja sig vid hur barnomsorg fungerar, berättar Helén Jaktlund, samordnare och diakon.

Hon har själv 27 års erfarenhet från arbete i sociala projekt i Stockholm och menar att Pingstkyrkan är en idealisk bas för integrationsprojektet. Redan i dag är kyrkan en välbesökt mötesplats för de omkring 200 romer som bor i Uppsala.
I projektbudgeten ligger de en och en halv miljon kronor man fått i bidrag från Uppsala kommun. Pengar som ska användas på flera sätt. Grundtanken är att kyrkans övriga medlemmar ska fungera som ett stöd och en sluss för romer att komma ut i samhället. Genom nya kontakter kan man hitta arbete och praktikplatser. I ungdomsgruppen får romska tonåringar, som ofta slutar skolan tidigt, möjlighet att närma sig andra unga i Uppsala.
- Sedan ska kyrkans bibelskola fungera även som svenskundervisning, säger Helén Jaktlund.
Okunskap och bristande förståelse är det största hindret för integration, menar Helén Jaktlund, något som gäller de flesta isolerade grupper.
- Den största utmaningen för det svenska samhället är att skapa förtroende hos romer. Där kan vi hjälpa till och kanske följa med på möten med myndigheter, socialtjänst eller arbetsgivare, säger hon.

Romer behöver veta mer om hur det svenska samhället fungerar, för att kunna få ett förtroende för samhället och bli en del av det, menar hon. Men en ansträngning behövs från båda håll. Omvärlden behöver också ha mer kunskap om romernas speciella kultur.
Romer varit ett resande folk och att många traditioner lever kvar därifrån. Exempelvis att vara noga med hygienen eftersom alla rengöringsmöjligheter inte finns i ett tält eller en husvagn.
- Tappar jag en gaffel på golvet sköljer jag av den, en romsk kvinna kanske slänger bort den, för att den blivit smutsig, säger Helén Jaktlund.

Ännu är projektet i sin linda och exakt hur det kommer utvecklas är inte klart. Uppsala kommun har i många år medvetet arbetat med frågor som gäller romer. Efter en omorganisation för ungefär ett år sedan har det arbetet minskat och en förhoppning är att det nya projektet ska fylla tomrummet.
Helén Jaktlunds ambition är att romerna själva ska ha inflytande i projektet.
- Den närmsta tiden ska jag ut och lära känna folk och knyta kontakter. Min förhoppning är att projektet har skapat en ökad förståelse från båda håll, när det avslutas 2010, säger hon.





200 personer med romskt ursprung i Uppsala
De första romerna kom till Sverige i början av 1500-talet. Under århundraden har deras tillvaro präglats av diskriminering och utanförskap, något som fortfarande är ett utbrett problem.
I dag finns cirka 50 000 av världens totalt 20 miljoner romer bosatta i landet. I Uppsala bor omkring 200 personer med romskt ursprung.
Romanes, eller romani, är romernas gemensamma språk och har sin grund i sanskrit. Trots att romerna i Sverige har olika traditioner och varianter på sitt språk, uppger de sig vara och känner sig som ett sammanhållet folk.
Källa: Delegationen för romska frågor
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om