Nytt projekt mot vräkning av barn

Sedan i höstas satsar socialtjänsten i Uppsala kommun extra på att förhindra vräkningar. Barnfamiljer prioriteras högst i det nya projektet, eftersom man tidigare har haft flera situationer där barn drabbats av vräkningar.

Uppsala2009-04-12 06:00
Förra året drabbades 718 barn i Sverige av vräkningar. För första gången finns det säkra siffror på hur många barn som berörs. Under 2008 har Kronofogden, på uppdrag av regeringen, fört statistik över vräkningarna.
- Tanken var att ta reda på hur verkligheten ser ut, i förlängningen vill vi förebygga hemlöshet, säger Jesper Bergqvist, som är verksamhetscontroller på Kronofogden.
Den absolut vanligaste orsaken till att en barnfamilj vräks är att de inte har betalat hyran. Men störande beteende kan också påverka avhysningen.

I Uppsala kommun påverkades fyra barn av vräkningar under förra året.
- Det rör sig antagligen om vräkningar utifrån störningar, säger Siw Persson, som är utvecklare och samordnare inom socialtjänst-socialbidrag i Uppsala.
Efter ett uppmärksammat fall förra året där en fembarnsfamilj i Uppsala skulle vräkas på grund av en hyresskuld, har man på ­socialtjänsten sett över sina rutiner.
Med hjälp av pengar från Socialstyrelsen startade man i höstas det nya projektet Bostad - en rättighet, som syftar till att motverka vräkningar. Barnfamiljer är den högst prioriterade gruppen.

Nu försöker man bland annat att gå in och hjälpa till tidigare, innan den så kallade återvinningsrätten har gått ut. Det innebär att hyresskulden försvinner om den betalas in inom en viss tid och ­hyresvärden kan på så sätt inte avhysa någon med hänvisning till hyresskulden. Dessutom vill man ­samarbeta med hyresvärdar i större utsträckning, även de privata.
@3a Text ui:- Målsättningen är att inga barn ska vräkas, säger Siw Persson.
Men att de vräks behöver inte betyda att de blir hemlösa. Birthe Fridh, som är enhetschef på kommunens barn- och ungdoms­enhet i Gamla Uppsala, säger att en barnfamilj aldrig ställs utan tak över huvudet.

- De kanske får flytta till en mindre bostad eller till en jourlägenhet, säger hon.
@3a Text ui:På barn- och ungdomsenheten får man reda på om en barnfamilj ska vräkas, redan innan det händer. Om det handlar om pengar gör man en bedömning av situationen och ger en rekommendation om försörjningsstöd till social­tjänst-socialbidrag.
- Vi tittar på det utifrån barnens situation. Vad kommer vräkningen att betyda för dem? Ett litet barn kanske inte är så rotat, men för ett barn som går i skolan och har vänner i området är det förstås inte bra att behöva flytta i väg, ­säger Birthe Fridh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om