Nytt och snabbare sätt att spåra mögel
Uppsalaföretaget Pegasus lab har för kommersiellt bruk utvecklat en ny teknik för att snabbt artbestämma mögel. Processen har kortats från två tre veckor till ett par dygn. Med den nya tekniken är det också möjligt att hitta mikroorganismer som efter att de dött fortfarande kan skada byggnader och därmed påverka inomhusmiljön.
Foto: Scanpix
Företaget utför analyser och mäter kemisk och mikrobiell påverkan på inomhusklimat. Utbildning av anställda vid kommuner och företag, exempelvis saneringsföretag hör också till bilden.
Företaget hyser två lab, ett kemiskt och ett mikrobiellt laboratorium. Och det är man ensam om i landet, enligt Janne Lager, mikrobiolog och en av forskarna vid Pegasus lab.
"Vi är inga läkare"
Han betonar dock att företaget inte jobbar med människors hälsa mer än indirekt.
- Vi är inga läkare. Däremot kan jag säga att vi jobbar med hälsotillståndet hos byggnader, säger Janne Lager.
Dålig inomhusmiljö är inte något nytt fenomen, varken i Uppsala eller landet i övrigt. I Uppsala har åtskilliga skolor en dokumenterad dålig inomhusmiljö. Orsaken är oftast fuktskador i byggnaderna. Kemiska ämnen från fuktskadat byggnadsmaterial hamnar i inomhusluften.
Det finns också en risk att mikroorganismer växer på grund av fukt varför man också får en mikrobiell skada. Dessa typer av skador kan yttra sig som dålig lukt.
Provtagning
För att bedöma om en byggnad har en mikrobiell skada är det nödvändigt att veta mängden levande och döda mikroorganismer samt vilka mikroorganismer som finns vid skadan. Provtagning sker på olika punkter runt skadan.
- För att ta reda på allt detta, vilket inte alltid är nödvändigt, behöver man utföra analyser med olika tekniker. Ibland kan det vara bråttom, säger Janne Lager.
Med den gamla metoden odlades bakterier och mögelsvampar på näringssubstrat .Det fungerade bra på levande mikroorganismer, men om de var döda fungerade det inte alls.
Reaktioner hos människor
Och det är förstås ett problem eftersom även döda mikroorganismer kan utlösa reaktioner hos människor.
- Vi vet att gamla uttorkade, döda mögel- och bakterieskador kan påverka luftkvaliteten i många år efter att mikroorganismerna har dött, säger Janne Lager.
Den teknik som företaget utvecklat är i och för sig en gammal beprövad metod inom vetenskapen. Poängen är att den nu även kan börja användas kommersiellt.
- Tekniken bygger på PCR med efterföljande sekvensering. I och med att vi slagit ihop två metoder så får vi en snabb och ur kommersiell synpunkt säker analysteknik. Därför blir den ett komplement till våra analyser och kan i många fall helt ersätta vissa av dem, säger Janne Lager.
Identifierar mögel
Den nya tekniken innebär att man identifierar mögel genom att tillsätta en så kallad primer, DNA-sträng, till vad man misstänker kan vara ett angripet föremål från en fastighet. Om primern hakar fast, dvs hittar DNA från en bestämd mikroorganism så har man påvisat den i provet och kan därmed identifiera den.
- Vi vet vilka mikroorganismer i inomhusmiljön vi inte vill ha. Det är dom vi letar efter, säger Janne Lager.
Den nya tekniken kommer att börja lanseras på marknaden i vår.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!