Projektet ”Gård till gaffel” presenterades under onsdagen och är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Mälardalen och länsstyrelserna i Uppsala och Stockholm. Syftet med projektet är att stärka det regionala samarbetet mellan företag i mat- och turistbranschen för att locka fler besökare till regionen.
Landshövding Peter Egardt var en av dem som var med och presenterade projektet under gårdagens träff på slakteriet Tillman och Andersson i Boländerna i Uppsala. Två lyckade exempel som han tog upp var Bondens egen marknad i Uppsala och tävlingen Den lokala kocken.
Han pratade också om regeringens vision om att göra Sverige till ett matland och regionens potential att öka matturismen och skapa fler jobb med projektet.
– Då faller det ganska naturligt för oss att stå bakom det här. Men också med tanke på att vår region är Sveriges främsta konsumtionsdel. Vi har 27 procent av konsumenterna i våra län och de är dessutom de mest köpstarka och tycker att lokalproducerad mat är något att ta fasta på, säger Peter Egardt.
En del i satsningen är bygget av ett nytt slakteri vid SLU:s forskningscentrum i Lövsta. Tillsammans med SLU satsar slakterierna Tillman och Andersson samt Faringe kött och slakt, 58 miljoner kronor i slakteriet som ska stå klart till sommaren. Verksamheten beräknas sysselsätta omkring 20 personer och är dessutom en viktig del i utbildningen och forskningen vid SLU.
– Det har ju inte funnits så bra med slakterier i Uppsala så det här kommer att göra det mycket bättre för den lokala produktionen, säger Peter Egardt.
En av åhörarna vid gårdagens träff var Hans-Björn Eriksson. Han driver gården Campus Linné i Sävja söder om Uppsala där de bland annat föder upp lamm. Han är positiv till etableringen av ett nytt slakteri i Uppsala eftersom det till hösten kan vara svårt att få tid på slakterierna.
– Ibland kan det vara tre till sex månaders kö och det är helt oacceptabelt när man står med en liten besättning lamm inför hösten, säger Hans-Björn Eriksson.
Slaktarna är medvetna om problemet och hoppas nu kunna underlätta för bönderna.
– Till hösten blir det ofta stora anhopningar och man får pussla med varje klöv för att få ihop det. Men genom att hålla en dialog med leverantörerna är förhoppningen att det ska bli bättre, säger Lars-Henrik Säfström, vd på Faringe kött och slakt.
Helst skulle Hans-Björn Eriksson se att det fanns mobila slakterier som åkte runt till små gårdar. Framförallt vill han slippa köra 60 mil från gården i Uppsala till ett slakteri i Heby eftersom djuren blir stressade.
– Väntan är jobbig för egen planering men om djuren gått en hel sommar och har mått bra, så vill man inte att de ska må dåligt sista dygnet med långa transporter. Så det är jättebra om det kan bli ett slakteri i närheten, säger Hans-Björn Eriksson.