Nytt landmärke ska byggas i Ultuna

Om en vecka startar ett gigantiskt byggprojekt vid Ultuna, då det nya Veterinär- och husdjurscentrum börjar att byggas. Byggnaden på över 50 000 kvadratmeter i glas och betong kommer garanterat att hamna i blickfånget.

Tomas Nilsson projektledare och Hans Antonsson, regiondirektör, båda på Akademiska Hus i Uppsala.

Tomas Nilsson projektledare och Hans Antonsson, regiondirektör, båda på Akademiska Hus i Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-10-03 11:49

Det jobbas för fullt ute på Sveriges lantbruksuniversitets campus vid Ultuna. Området känns förvandlat till en enda stor byggarbetsplats. Byggprojekten Biocentrum och mark-, vatten- och miljöcentrum är i fullgång och planeras vara inflyttningsklara innan sommaren. Byggnaderna är en del i projektet Campus Ultuna, som satt hela campusområdet i förändring. Nu är det dags för nästa steg, byggstarten av Veterinär- och husdjurscentrum (VHC).

Veterinär- och husdjurscentrum är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Akademiska Hus, som investerar runt 1,4 miljarder kronor i bygget och är Akademiska Hus största projekt någonsin. Byggnaden ska rymma fakulteten för veterinär- och husdjursvetenskap samt Sveriges enda universitetsdjursjukhus och beräknas vara klar 2014.
— Det här betyder oerhört mycket för SLU. Nu kommer vi äntligen att kunna samla alla våra institutioner i en byggnad efter att de har varit spridda över staden, säger prodekanus Björn Ekesten vid fakulteten för veterinär- och husdjursvetenskap

Just att få bort onödiga avstånd mellan studenter och lärare är ett av skälen bakom bygget av VHC. Andra skäl är att delar av fakulteten i dag inryms i äldre, skröpliga byggnader. Nu kommer forskare och studenter tillsammans med universitetsdjursjukhuset att samsas i en byggnad som kommer rymma både utbildning, forskning och djursjukvård.
Björn Ekesten tror att det kommer att påverka samarbetet kolleger och studenter emellan positivt.

— Nu kommer man till exempel att kunna dela på dyrbar utrustning på ett helt annat sätt än tidigare och att vara nära djursjukhuset är positivt för både forskare och studenter, säger han.
Hans Antonsson, regiondirektör för Akademiska Hus i Uppsala, berättar att det kommer att finnas en akademisk huvudentré och en för djursjukhuset. Stora djur som hästar kan man också ta in via stallarna, som kommer att ligga i byggnadens västra del, nära beteshagarna.

— Nu står vi ungefär där djurstallarna ska vara, säger Hans Antonsson och pekar ut över åkern som mest består av lera och jordhögar. På den här sidan kommer djursjukhuset finns och där borta kommer den akademiska entrén att ligga, säger han och viftar inåt campusområdet mot andra sidan av gärdet.
Huset kommer byggas i betong och glas och man fokuserar även på att göra fastigheten så energieffektiv som möjligt.
— Det är något vi satsar stort på när det gäller hela Campus Ultuna, säger Tomas Nilsson projektledare, Akademiska Hus i Uppsala. Bland annat använder vi oss av närvarosensorer som talar om när det behövs ljus och kyla eller värme i ett rum.

Hans Antonsson berättar att det första steget vid byggstarten nästa vecka är att köra bort stor mängder lera.
— Vi kommer att börja med att ta bort en del av leran, för att sen kunna höja marken på gärdet drygt en meter innan vi kan börja bygga, säger han. Vi kör bort leran och blandar upp den med sand och torv, sedan kan vi återanvända den i de parker som kommer att skapas kring VHC.
— Sedan ska det pålas och gjutas grund fyller projektledaren Tomas Nilsson i.

Båda två tycker att det är fantastiskt att få jobba med ett så stort bygge som Veterinär- och husdjurscentrum är.
— Framför allt för att det känns som en så positiv utveckling för Uppsala, att förnya universitetet på det här sättet, säger Tomas Nilsson.
Det första officiella spadtaget kommer att tas den 26 oktober av Hans Antonsson och SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse. Man har också bjudit in jordbruksministern till detta tillfälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!