Nytt läkemedel sänker både vikt och blodfetter
Ett ny typ av aptitsänkande läkemedel kan hjälpa överviktiga kvinnor och män att både gå ner i vikt och sänka riskabelt höga blodfetter till mer hälsosamma nivåer.
— Både vad gäller viktnedgång och effekter på ämnesomsättningen förefaller rimonabant att ha bättre effekt än de läkemedel för viktreduktion som i dag finns godkända i Sverige, säger professor Lars Sjöström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Han är en av de ansvariga för prövningen, som omfattat drygt 1 000 överviktiga och uttalat feta vuxna kvinnor och män. Utöver sin övervikt hade alla också förhöjda halter av skadliga blodfetter, ofta tillsammans med andra rubbningar i ämnesomsättningen.
Nytt läkemedel
Med slumpens hjälp delades de in i tre lika stora grupper, som under ett år dagligen skulle få endera av två olika doser av rimonabant eller till utseendet likadana men overksamma tabletter, så kallad placebo. Alla fick dessutom råd om hur de borde äta för att hålla igen på kaloriintaget och gå ner i vikt.
När patienterna avslutat behandlingen var skillnaderna mellan grupperna påtaglig. Störst viktnedgång, i genomsnitt 8,6 kilo, hade patienterna som fått den högre dosen av rimonabant.
— Det är en betydligt större långsiktig viktnedgång än man brukar se bland patienter som behandlas för övervikt med livsstilsråd och läkemedel, säger Lars Sjöström.
Trots att även patienterna som tog placebotabletter fått detaljeraded råd om hur de skulle äta för att gå ner i vikt var viktnedgången i den gruppen i genomsnitt bara 2,3 kilo.
— Dessutom hade behandlingen med den högre dosen rimonabant flera gynnsamma effekter på blodfetterna, som inte sågs i gruppen som fick placebo, säger Lars Sjöström.
Rimonabant är det första av en ny typ av läkemedel, som kallas cannabinoid 1 receptor-blockerare. Cannabinoid-receptorer är en sorts molekyler på bland annat nervceller som fått sitt namn av att det är till dem som drogen cannabis fäster när den utövar sina effekter i hjärnan.
När cannabis eller, vilket är det normala, cannabisliknande ämnen som kroppen själv tillverkar stimulerar cannabinoid 1-receptorer ökar aptiten.
Rimonabant fäster också vid cannabinoid 1-receptorer, men utan att aktivera nervcellerna eller höja aptiten.
— När rimonabant på detta sätt hindrar kroppens egna cannabisliknande ämnen att göra sig gällande sjunker hungerkänslorna och det känns också mindre angenämnt att äta, förklarar Lars Sjöström.
Fetma kan öka risken för hjärtinfarkt
Även i andra delar av kroppen än hjärnan, bland annat i fettvävnad, finns celler med cannabinoid 1-receptorer som också påverkas av rimonabant.
— En intressant effekt av detta var att patienterna med den högre dosen av rimonabant också ökade fettvävens produktion av ämnet adiponectin, som hjälper lever och muskelceller att bättre utnyttja hormonet insulin. Därmed minskar risken för sockersjuka, säger Lars Sjöström.
Fetma, höjda blodfetter och störningar i kroppens omsättning av socker och insulin är alla faktorer som på lång sikt ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och anda kärlsjukdomar.
I den nya studien hade rimonabant gynnsam effekt på alla dessa tre riskfaktorer.
— För att säkert veta om behandling med rimonabant också minskar insjuknandet i hjärtinfarkt och slaganfall krävs dock utvidgade prövningar som pågår under betydligt längre tid än vår egen studie, betonar Lars Sjöström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!