Nytt läkemedel prövas mot bröstcancer

Patienter vid bland annat Akademiska sjukhuset ska pröva ett nytt läkemedel mot en särskilt aggressiv form av bröstcancer.

Uppsala2008-11-04 22:13
Läkemedlet slår mot ämnet HER2, som hjälper bröstcancercellerna att föröka sig.
- Den här studien är mycket intressant för oss att delta i, men det dröjer flera år innan alla resultat av den kommer att vara klara, säger överläkare Jeffrey Yachnin vid Akademiska sjukhusets cancerklinik.
Han är lokalt ansvarig för den internationella studien, som ska omfatta sammanlagt 400 kvinnor med så kallad HER2-positiv bröstcancer och stora tumörer.

Hos ungefär var femte kvinna med bröstcancer finns proteinet HER2 på ytan av bröstcancercellerna. HER2 hjälper cancercellerna att föröka sig och ökar kraftigt risken för att det ska uppstå dottertumörer.
Sedan några år finns läkemedlet Herceptin mot HER2-positiv bröstcancer. Herceptin är en så kallad monoklonal antikropp, som söker sig till HER2-proteinet på cancercellerna och oskadliggör dem.
Herceptin har visats kunna förlänga livet för och i många fall bota kvinnor med HER2-positiv bröstcancer. Men mycket talar för att det går att ytterligare förbättra prognosen genom att slå än hårdare mot HER2.
- Att blockera tillväxtproteinet HER2 med flera målsökande läkemedel är ett naturligt steg när det gäller att utveckla behandlingen av våra patienter, säger Jeffrey Yachnin.

Det läkemedel som nu ska prövas, pertuzamab, är också en antikropp som slår mot HER2, men med en annorlunda verkningsmekanism än Herceptin.
I den nya studien kommer kvinnorna under nio veckor innan de opereras att behandlas med olika kombinationer av Herceptin, pertuzamab och cellgifter. Syftet är att krympa tumören, i bästa fall så mycket att ingen synlig cancervävnad finns kvar när de opereras.

Efter operationen ska patienterna behandlas med strålning, cellgifter och Herceptin under ett år.
I en tidigare studie, som nyligen presenterades vid världens största cancerkongress ASCO, visade en kombination av Herceptin och pertuzamab positiv effekt för kvinnor med spridd HER2-positiv bröstcancer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!