Nytt läkemedel ökar överlevnaden
För stora grupper patienter med akut hjärtinfarkt kan ett nytt läkemedel öka överlevnadschanserna och sänka risken för en ny infarkt bättre än gängse behandling.
— I synnerhet för patienter som inte har tillgång till ett akut kranskärlsingrepp eller på grund av andra sjukdomar inte lämpar sig för blodpropplösande behandling är det här läkemedlet ett värdefullt tillskott, säger professor Lars Wallentin vid Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR.
Han beräknar att ungefär en tredjedel av de patienter som årligen behandlas för akut hjärtinfarkt vid svenska sjukhus hör till denna grupp.
Lars Wallentin är en av medlemmarna i ledningsgruppen för studien, som omfattat drygt 12 000 kvinnor och män med akut hjärtinfarkt i 41 länder, däribland Sverige.
Alla behandlades efter gängse lokala rutiner för patienter med akut hjärtinfarkt. Dessutom fick hälften av patienterna under upp till åtta dagar dagliga injektioner med det nya läkemedlet fondaparinux. Resten fick standardbehandling med blodproppförebyggande heparin eller, om den behandlingen var olämplig, overksam koksaltlösning, placebo.
Uppföljningar visar att patienterna som fick fondaparinux på både kort sikt och litet längre sikt klarade sig bättre än patienterna i kontrollgruppen som fick placebo.
Efter ett halvår hade 756 av patienterna som fick fondaparinux antingen avlidit eller fått en ny hjärtinfarkt, vilket var 101 eller 14 procent färre än i gruppen som fick placebo.
En närmare analys visade dock att nyttan av att behandlas med fondaparinux skilde sig mellan olika grupper.
— Till skillnad från övriga grupper hade patienter som direkt efter infarkten genomgick så kallad ballongvidgning av kranskärlen ingen nytta alls av fondaparinux, snarare tvärtom, säger Lars Wallentin.
Allra störst nytta av fondaparinux hade patienter som inte kunde få blodpropplösande behandling, till exempel därför att det gått för lång tid innan de kom till sjukhuset eller därför att de löpte hög risk för att drabbas av stora blödningar.
— Men även de som fick blodpropplösande medel hade bättre effekt av fondaparinux än av heparin, säger Lars Wallentin.
I synnerhet läkemedel som löser upp blodproppar, men också de flesta mediciner som motverkar uppkomsten av nya blodproppar, kan som biverkan framkalla blödningar.
— Allra mest överraskande är att förekomsten av blödningar i gruppen som varken fick ballongvidgning eller propplösande inte var högre hos dem som fick fondaparinux än hos dem som fick placebo, säger Lars Wallentin.
Förekomsten av vissa allvarliga blödningar var till och med klart lägre i gruppen som fick fontaparinux.
— Detta är faktiskt första gången som vi har tillgång till ett blöodproppshämmande medel som inte ökar risken för blödningar. det är ett stort framsteg, säger Lars Wallentin.
Fondaparinux är en syntestisk så kallad faktor Xa-hämmare, som påverkar ett tidigt steg i blodlevringen.n. Fondaparinux säljs i Sverige under namnert Arixtra, som än så länge "bara" är godkänt som behandling för att förebygga blodpropp efter bukoperationer och stora ortopediska ingrepp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!