Nytt läkemedel mot blodpropp
Efter mer än 60 års användning kan den blodförtunnande medicinen Waran vara på väg att få en utmanare. Ett nytt och mycket mer lättdoserat läkemedel, dagebatran, sänker risken för återfall efter akut blodpropp i benen eller lungorna lika bra som Waran.
- Det skulle vara en enorm vinst för patienterna om dagebatran visar sig hålla måttet fullt ut och kan ersätta Waran, säger överläkare Urban Säfwenberg, chef för Akademiska sjukhusets akutklinik.
Han är lokalt ansvarig för den nya prövningen, som omfattar drygt 2 500 patienter i 29 länder, som lagts akut lagts in på sjukhus på grund av blodpropp i benen eller lungorna.
Utan behandling är risken för återfall, som i värsta fall kan leda till döden, hög efter blodpropp i benen eller lungorna. Därför är det sedan länge rutin att under minst ett halvår ge förebyggande behandling med blodförtunnande Waran-tabletter.
- Behandlingen är effektiv och räddar liv, men har en stor nackdel. Waran har en verkningsmekanism som gör att medicinen är svår att dosera. Blir dosen för låg kan nya proppar uppstå och blir den för hög finns risk för svåra blödningar, säger Urban Säfwenberg.
I den nya studien fördelades patienterna med slumpens hjälp på två grupper, som dagligen fick äta antingen Waran-tabletter eller en fast dos av dagibatran-tabletter.
Efter ett halvår hade 57 av patienterna, trots den förebyggande behandlingen, akut drabbats av nya blodproppar och 44 hade haft större blödningar i till exempel magsäcken eller tarmarna.
Såväl blodproppar som större blödningar var ungefär lika ovanliga i gruppen som fick dagibatran som i gruppen som fick Waran. Däremot var förekomsten av mindre allvarliga blödningar klart lägre i gruppen som medicinerade med dagibatran.
I vanliga fall brukar det knappast ses som något större framsteg att en ny medicin fungerar lika bra som en gammal beprövad, men det gäller inte i fallet med dagibatran. Dagibatran, som har en annan verkningsmekanism än Waran, kräver ingen särskild övervakning eller dosjustering.
Fem heltidstjänster går åt för att sköta kontrollerna av cirka 1 500 patienter vid Akademiska sjukhusets Waranmottagning och i primärvården i Uppsala län går ungefär lika många patienter går på Warankontroller.
- Att få ett läkemedel som gör att man inte behöver dessa ständiga kontroller, men också att man kan slippa tänka på att maten man äter kan påverka effekten av medicinen, skulle förstås ha jättestor betydelse för patienternas livskvalitet, säger Urban Säfwenberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!