Nytt läkemedel effektivt mot stroke

Ett nytt läkemedel minskar risken för stroke betydligt för de tiotusentals svenskar som äter den blodförtunnande medicinen Waran till följd av förmaksflimmer. Samtidigt underlättas patienternas vardag väsentligt. Det visar en global studie, ledd av Uppsala kliniskt forskningscentrum.

Uppsala2009-08-30 09:00
Resultaten visar avsevärt mycket bättre effekter än vad vi trott på förhand, säger Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.
Målsättningen var att det nya läkemedlet Dabigatran skulle ge samma effekt som Waran, men minska de besvär som är förknippade med Waran.
- Nu minskar risken för stroke med över 30 procent, samtidigt som livet i övrigt förenklas påtagligt, säger Lars Wallentin, som lett studien som gjorts på över 18 000 patienter i 44 länder, en del från Uppsala.
Det är många svenskar som kan glädja sig åt resultaten. Cirka 100 000 svenskar lider av förmaksflimmer, varav de flesta medicineras med det blodförtunnande Waran för att minska risken för stroke. Men dosen är svår att ställa in och patienten måste uppsöka vård en gång i månaden för kontroll. Dessutom måste patienten anpassa kost och livsföring till medicineringen, problem som nu ser ut att kunna elimineras. En annan stor fördel med den Dabigatran är att risken för livshotande eller handikappande blödningar minskar.
- Det innebär en vinst både för patienten och vården. Cirka 1 miljon kontroller om året kan nu tas bort från vården, säger Lars Wallentin.
Förhoppningsvis kommer nu också fler att ta sin medicin.
- Många är rädda för Waran på grund av komplikationerna, nu kommer förhoppningsvis fler acceptera medicinen, säger Lars Wallentin.
Dabigatran används redan i andra sammanhang inom vården, men för att börja ge medicinen till personer med förmaksflimmer måste läkemedelstillverkaren ansöka om detta hos Läkemedelsverken i respektive länder. Lars Wallentin tror att det kan dröja något år innan det pappersarbetet är gjort. Och för honom och forskarlaget vid Uppsala kliniska forskningscentrum återstår under tiden mycket arbete.
- Vi har massor av material att studera. I studien testades bara två doser, nu ska vi exempelvis ta reda på den optimala dosen av medicinen, säger han.
Studien presenteras i dag söndag på en kongress i Barcelona. Samtidigt publiceras den i den ledande medicintidskriften New England Journal of Medicine. Den finansieras av företaget Boehringer-Ingelheim som också tillverkar läkemedlet.
Niklas Skeri
niklas.skeri@unt.se 018-478 12 66

Fakta
Förmaksflimmer är den vanligaste formen av rytmrubbning i hjärtat och drabbar ungefär 1 procent av befolkningen. Hos personer över 80 år har andelen ökat till 10 procent. Cirka 100 000 patienter i Sverige har förmaksflimmer, vilket ökar risken från stroke sju gånger. Cirka 5000 patienter årligen drabbas i Sverige av stroke på grund av förmaksflimmer. Risken för död är då så stor som 20 procent och för bestående handikapp 60 procent. Därför är behandling med blodförtunnande rutinbehandling vid förmaksflimmer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!