Vid sitt senaste sammanträde anslog fastighets- och servicenämnden tre miljoner kronor till förstudien.
– Den kan vara klar om ett halvår, och då kan vi också få ett grepp om var det är lämpligt att bygga det nya köket. Ska den nuvarande byggnaden med kök, personalmatsal och konferensrum rivas, renoveras, byggas till, eller ska ett helt nytt hus byggas intill är några frågor som förstudien kan ge bättre besked om, säger Robert Damberg (MP), ordförande i fastighets- och servicenämnden.
Det nya köket kommer att byggas för att klara en metod som används vid centralsjukhuset i Oslo, ”1,2,3 servé”. Maten tillagas, portioner läggs upp på porslinstallrik, läggs i vakuumtråg, kyls och fraktas till berörd avdelning där portionen värms i mikro och serveras.
– Omkring 80 procent av patienterna kommer att få sin mat via den produktionslinjen. Till patienter som kan ha längre behandlingstider, psykiatri- och geriatriska avdelningar, och till personalmatsalen, blir det i stället varmmatsservering från en annan produktionslinje, säger Robert Damberg.
I köksbyggnaden ska också ett medicinskt bibliotek och konferenslokaler finnas. Däremot följde nämnden ett yrkande från andre vice ordförande Stefan Olsson (M) inte utreda om det är möjligt att låta patienthotell och tvättstuga ingå i köksbyggnaden.
– Det var ett önskemål som Akademiska sjukhuset framfört. Men fullmäktige beslutade i juni att investeringar ska beställas av berörd styrelse, inte från olika verksamheter, sade Robert Damberg.
Driften av nuvarande personalmatsalen Blå Korset kommer att upphandlas i väntan att det nya köket står klart. Planen är att det ska ske 2019, men i upphandlingen ska ingå en möjlig förlängning till 2020.