Nytt intagningsprov till populära utbildningar
Nu ska lotten inte längre avgöra vem som kommer in på populära utbildningar som läkar- och veterinärutbildningarna. Ett så kallat vårdprov som kan rangordna sökande med maxpoäng från gymnasiet, tas nu fram av Högskoleverket
- Det är egentligen oförskämt mot de här begåvade studenterna att använda lottning, sade Lotta Rydhmer, vicedekan och ansvarig för utbildningen i artikeln.
Till hösten 2008 ska det nya vårdprovet vara klart att använda, och i dagarna säger Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, troligen ja till att använda provet under en försöksperiod på två år.
- Resultatet på provet ger de sökande en rangordning som innebär en möjlighet att särskilja de med toppoäng åt. Då slipper vi lottning, säger Clarence Kvart, professor vid SLU, som sitter med i Högskoleverkets referensgrupp för framtagandet av provet.
Tre saker kommer att testas: kunskap och färdighet, kommunikativ kompetens, och förmåga att samspela med andra. Provet kommer att utföras helt och hållet via dator och skiljer sig mycket från Högskoleprovet.
- Bland annat kommer man att få se film med samtal som man sedan får beskriva hur man uppfattar, säger Clarence Kvart.
Troligtvis kommer SLU:s veterinärutbildningen få agera testpilot under antagningen till 2008. Ett år senare ska det enligt planerna ges möjlighet för andra vårdutbildningar som medicin, tandläkare och sjukgymnast att kopplas på. Och provet är intressant, anser professor Stellan Sandler, ordförande i programkommittén för medicinutbildningen i Uppsala.
- En möjlighet är att sätta en nivå för grundkompetens på låt säga 18,5 poäng av 20 från gymnasiet, och sedan låta vårdprovet rangordna.
Men det finns oklarheter, menar han
- Vem ska betala? Man kan ju betvivla att staten finansierar detta, eller att de som skriver provet kan tänka sig en mycket högre avgift än den som gäller för Högskoleprovet. I så fall är det fakulteterna själva som får betala och då är frågan hur mycket det kommer att kosta. Det här är ingen liten sak att driva, säger Stellan Sandler.
Regeringen har framfört att man inte vill att lottning ska användas. Därför använder vissa, som medicinutbildningen i Uppsala, högskoleprovet som urvalsinstrument. Vid höstens antagning krävdes till sist 1,6 poäng på högskoleprovet bland de som hade maxpoäng från gymnasiet, för att komma in.
- Men ett specifikt vårdprov passar bättre för ändamålet tycker jag, säger Clarence Kvart på SLU.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!