Nytt humaniorasamarbete
Om du vill läsa ryska eller förkovra dig i antikens kultur- och samhällsliv i Uppsala kommer du från vårterminen 2010 förmodligen att ha kontakt med lärare från flera svenska universitet.
Många språkämnen på landets olika universitet har svårt att få ekonomi i sina utbildningar. Allt för få studenter anmäler sig till kurserna för att de ska vara lönsamma att hålla. Samma problem brottas institutionerna inom historisk-filosofiska och teologiska fakulteten med. För att slippa lägga ned kurser och forskarutbildningar inleds nu ett samarbete mellan de olika universiteten. På en konferens nyligen bestämde företrädare för fakulteterna att kurser i de slaviska och klassiska språken, antikens kultur- och samhällsliv samt etnologi ska bli först på banan med att samarbeta om utbildning av studenter.
- Man kan tänka sig att vissa kurser utgår från Uppsala, andra från Lund. Mycket undervisning kommer att vara nätstödd. Studenter kan till exempel följa en föreläsning via uppkoppling på internet. Även lektioner kan hållas på liknande sätt, säger Björn Melander, dekan på språkvetenskapliga fakulteten.
Men varför kan man inte bara lägga ner några institutioner?
- Dels handlar det om tillgänglighet. Det är bra för studenter och doktorander att ha tillgänglig kunskap nära sig. Men det är också bra med mångfald och konkurrens. Finns det bara en professor inom ett område kan forskningen bli ensidig och ämnet utarmas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!