Nytt hem ger hopp för katter
I början av 2007 slår ett nytt katthem upp portarna på Ultunaområdet i Uppsala. Hemmet kommer att ha plats för ett tjugotal katter som förhoppningsvis kommer att adopteras bort till nya familjer.
Kattungen Jack Sparrow på veterinärbesök.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Föreningen har sedan 2004 tagit hand om och omplacerat cirka 400 hemlösa katter i Uppsalaområdet.
I och med den nya lokalen får föreningen det lättare att visa upp katter som ska adopteras bort och det skapas också en naturlig plats dit intresserade personer kan vända sig.
Enligt Cecilia Bergström, ordförande i Föreningen Samvetet, finns det ett tydligt behov av ett hem för hemlösa katter.
- Det har varit en kattsommar utan like. Totalt har ett 70-tal kattungar tagits om hand sedan i våras, säger hon.
Loppmarknader
Föreningen kommer även att ha försäljning av kattprylar, som till exempel en kattkalender och loppmarknader kommer att ordnas till förmån för djuren.
Katthemmet kommer inte aktivt att leta upp hemlösa katter utan djuren får lämnas in av privatpersoner.
Eftersom det finns en risk att icke hemlösa katter lämnas in väntar föreningen med adoption i en månad. Under den tiden ligger bilder på katten ute på föreningens hemsida och lappar sätts upp i området där den hittades.
Om ingen hör av sig efter en månad försöker föreningen hitta ett passande hem för djuret där den kan få en ny start i livet. Det finns ännu inga katter i de ny lokalerna men föreningen kommer gärna i kontakt med intresserade adoptivägare.
- Man kan höra av sig redan nu, säger Cecilia Bergström.
Så gör du om du hittar en katt
1) Övergiven eller inte: Vissa katter är överdrivet sociala vilket kan betyda att de inte är övergivna. Ett tecken kan vara att djuret är hungrigt eller magert. Ett sätt att ta reda på om djuret har en ägare är att sätta upp lappar i området eller fråga runt.
2) Märkning: Det finns två sorter av ID märkning. I örat kan katten ha en tatuering med siffror som talar om vems den är. Det finns även en så kallad chipmärkning, där en elektronisk märkning placeras under huden på djuret. För att få reda på om katten är chipmärkt måste en läsare som finns hos polisen och veterinärer användas. Polisen har ett register över märkta katter men det går även att höra av sig till Svenska kennelklubben.
3) Ta alltid en skadad katt till veterinären.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!