Nytt gym öppnar i Uppsala – men hur många har stan plats för?

I april öppnar Actic sin sjunde gymanläggning i Uppsala, denna gång i Stenhagen. Expansionen sker i en stad där konkurrensen om träningsmedlemmarna är stenhård. – Vi vill finnas där folk redan rör sig, säger platschefen.

Mattias Johansson, operativ chef, och platschefen Arivan Rashid framför Actics nya gym i Stenhagen, som öppnar i april.

Mattias Johansson, operativ chef, och platschefen Arivan Rashid framför Actics nya gym i Stenhagen, som öppnar i april.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2025-03-12 05:00

Nyheten i korthet

  • Actic öppnar sin sjunde anläggning i Uppsala i april.
  • Gymbranschen kämpar med ökade kostnader och svårigheter att höja priserna. Dessutom är det svårt att hitta och behålla personal.

Actic i Stenhagen blir granne med Willys, Arken zoo, Dollarstore, Rusta och Ica.

– Folk har hektiska scheman. Att kunna träna där du ändå är, exempelvis i samband med att du handlar, gör det enklare att få in träningen i vardagen, säger Mattias Johansson, operativ chef på Actic.

Det nya gymmet blir cirka 1 200 kvadratmeter stort med plats för maskiner, fria vikter, gruppträning och utomhusträning.

– Gruppträning är en av våra styrkor, säger Arivan Rashid, platschef för Stenhagen.

undefined
Arivan Rashid, platschef för Actic Stenhagen, ser gruppträning som en nyckel för att locka medlemmar.

Med sju anläggningar i Uppsala har Actic en stark position, men konkurrensen är hård. Nordic Wellness har tio gym, Friskis & Svettis fem. Fitness24Seven och STC slåss också om samma kunder.

– En boom skulle vi inte kalla det, men marknaden växer, säger Katarina Andersson, ordförande i branschorganisationen Active Sweden.

Gymkedjorna tar alltmer plats, enligt Klubb Sverige, en branschorganisation för gymägare.

undefined
Mattias Johansson, operativ chef på Actic, om etableringen i Stenhagen: "Vi vill finnas där folk redan rör sig och göra träning mer tillgänglig i vardagen."

– Nordic Wellness är en av de gymkedjor som expanderar snabbast. De har en tydlig strategi och växer aggressivt, säger Stefan Tingwall, vd för affärsnätverket KlubbSverige.

Trots konkurrensen erbjuder de flesta gym i princip samma sak.

– Många aktörer har i princip samma maskiner, gruppträning och prisnivå. Det vi ser som genomgående trend är att många gym har svårt att särskilja sitt erbjudande från andra lokala konkurrenter. Detta resulterar i att de väljer att konkurrera på pris snarare än innehåll, vilket i sin tur leder till lägre intäkter, säger Stefan Tingwall. 

Gymmen måste bli bättre på att förstå och lösa kundernas behov – som att gå ner i vikt, lära sig träna rätt och minska stress – istället för att bara sälja medlemskap, menar han. 

undefined
Actics nya gym blir granne med bland annat Arken Zoo. Läget gör det smidigt att kombinera träning med vardagsärenden, enligt Mattias Johansson, operativ chef.

Samtidigt kämpar branschen med ökande utgifter.

– Lönsamheten är en stor utmaning. Många gym har svårt att höja priserna trots ökade kostnader för hyra, el och personal. Det påverkar möjligheten att investera i nya eller förbättrade anläggningar.

Att hitta och behålla personal är en annan svårighet.

– Många personliga tränare jobbar bara sex månader efter utbildningen innan de byter yrke. Det är svårt att leva på provision och osäkra anställningar.

undefined
Här kommer Actics utomhusyta för gruppträning ligga i Stenhagen.

Även kommunala motionslokaler blir en allt större konkurrent.

– Många kommuner startar egna anläggningar, vilket slår hårt mot de privata gymmen, säger Katarina Andersson.

Trots utmaningarna ser hon en positiv trend.

– Ekonomin har varit tuff i flera år, men träning är fortfarande något många satsar på, säger hon.

undefined
"En boom skulle vi inte kalla det, men marknaden växer," säger Katarina Andersson, ordförande på branschorganisationen Active Sweden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!