Här spinner forskarna tråd lika stark som spindelns

Forskare vid SLU i Uppsala har lyckats spinna spindeltråd som är ungefär lika stark som spindelns egen. Ett viktigt steg mot kommersiell produktion av det eftertraktade supermaterialet, enligt forskarna.

Benjamin Schmuck, post dok, och professor Annan Rising visar hur tråden spinns på SLU. Nu har de fått pengar för att utveckla spinnandet i betydligt större skala.

Benjamin Schmuck, post dok, och professor Annan Rising visar hur tråden spinns på SLU. Nu har de fått pengar för att utveckla spinnandet i betydligt större skala.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2022-03-31 05:00

Den starkaste spindeltråden i världen skulle hålla för den energi det innebär att fånga in ett tåg i farten. Nu ser forskare vid SLU i Uppsala ut att ha lyckats upprepa spindlarnas produktion av tråden. 

– Vi har lyckats göra tråd som det skulle krävas lika mycket energi för att ha sönder, som för spindlarnas tråd. Kan deras stoppa ett tåg, skulle alltså vår också kunna det, säger Anna Rising, professor i biokemi vid SLU, och fortsätter:

– Men tåget skulle gå längre innan det stoppades av vår tråd, för den är mer tänjbar. 

UNT berättade i höstas om det stora framsteget i laboratoriet på SLU när Anna Risings grupp lyckades hitta ett recept på odlingen av de bakterier med vars hjälp de gör tråden, som gjorde att tråden kunde spinnas i rekordstora volymer. 

Men då var tråden inte riktigt lika stark eller seg som spindlarnas, nu har forskarna alltså lyckats göra den lika seg och ungefär lika stark.

– Vi tittade närmare på vad som gör spindlarnas tråd så stark och såg att kedjorna av det protein som bygger tråden sitter i ett slags stängt blixtlås. Vi har kunnat designa sådana spindeltrådsproteiner och har sedan lyckats producera dem i bakterier, säger Anna Rising.

Effektiviteten i produktionen är nu lägre, men bedöms ändå vara tillräcklig för att ge ekonomi vid stor, industriell produktion. Anna Risings forskarlag har fått pengar för att testa att skala upp tillverkningen och för att pröva styrkan i tråden ytterligare. 

undefined
Benjamin Schmuck, post dok, och professor Annan Rising visar maskinen där trådens styrka mäts. I en studie beskriver de nu hur de lyckats göra tråd lika stark som spindelns.

Med sina unika egenskaper har spindeltråd många tänkbara användningsområden, inom exempelvis medicinteknik och textilindustri. Det finns ett klart kommersiellt intresse för vad som händer i Anna Risings lab på SLU, säger hon.

– Flera företag och investerare har hört av sig. Vi har ett arbete att göra nu med patentansökningar och liknande innan vi bildar bolag. Sedan skulle vi gärna ha hjälp av expertis i form av en kommersiell en partner som kan det här med att skala upp saker till industriell nivå, säger Anna Rising. 

undefined
Annan Rising är professor i biokemi vid SLU i Uppsala och vid Karolinska institutet.

Den förra upptäckten, hur bakterierna skulle odlas för att kunna göra spindeltråd i stor skala, utan miljöfarliga tillsatser, var banbrytande. 

– Då var det som att vi trillade av stolen när vi förstod vad vi åstadkommit. Nu är det ett steg till i rätt riktning. Men ett viktigt steg. Vi är väldigt glada för det här, säger Anna Rising.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!