Arbetsmiljöverket har tagit fram ett nytt förslag om hur arbetstiden för skolungdomar ska regleras. Förslaget är nu ute på remiss, och flera instanser har reagerat kraftfullt på innebörden av det nya regelverket. För minderåriga i åldern 16-17 år gäller maximalt 40 timmars arbete per vecka. Vad som är nytt i förslaget är att Arbetsmiljöverket vill räkna skoltiden som arbetstid. Det innebär att det kan bli stopp för arbetsgivare att anställa gymnasieungdomar som vill jobba extra på kvällar eller helger.
Arbetsgivaren är skyldig att själv kontrollera att den anställde inte har en sammanlagd arbetstid om över åtta timmar per dygn, eller 40 timmar per vecka, samt att de får 36 timmars sammanhängande veckovila under exempelvis helgerna. Överskrids arbetstiderna kan arbetsgivaren dömas till vite.
- Det här förslaget kommer att göra det svårare för ungdomar att jobba extra och få arbetslivserfarenhet. Det kommer också att göra att företagen blir tveksamma till att anlita ungdomar eftersom reglerna är så komplicerade och man som arbetsgivare blir ansvarig för att kontrollera gymnasieungdomarnas scheman från vecka till vecka för att kunna lägga ut arbetstider, säger Inga-Kari Fryklund, regionchef på Svenskt Näringsliv i Uppsala.
På Facebook och i bloggosfären har frågan debatterats under de senaste dagarna, och kritiken mot Arbetsmiljöverket är hård. Uppfattningen är att gymnasieungdomar skulle få ytterst svårt att hitta arbete med de nya reglerna.
På Katedralskolan i Uppsala sågas förslaget fullständigt.
- Det måste väl vara ens eget ansvar att klara av skola och jobb, det är ju frivilligt att gå på gymnasiet, säger Johanna, som jobbar extra som städare på helgerna. Skulle Arbetsmiljöverkets förslag bli verklighet blir det svårare för henne att tjäna extra pengar.
- Ett mycket dåligt förslag, helt galet. Det är redan nu svårt att få jobb som passar när man går i skolan, det lär ju inte bli enklare om det införs sådana här regler, säger Oskar Hulter.
- Man måste få välja själv om man ska jobba och studera samtidigt. Vill man göra det måste man ju själv se till att få det att fungera. Valfriheten är viktig, säger Linus Söder, som jobbar extra som tentavakt.
På Arbetsmiljöverket har förslaget orsakat en storm av telefonsamtal och mejl. Man vill nu betona att det handlar om ett förslag.
- Det är ute på remiss, och vi har fått många reaktioner. Det är inte alls säkert att det blir verklighet, vi för en dialog med bland andra Svenskt Näringsliv och de fackliga organisationerna om de nya reglerna, säger Anna Middelman, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.
- Vi vill absolut inte hindra ungdomar från att arbeta. Samtidigt måste vi följa de EU-direktiv som finns, bland annat finns det ett direktiv som säger att länderna ska skapa ett regelverk som gör att arbetstiden inte inkräktar på ungdomars skoltid.
- Det övergripande syftet är att ge ungdomar en säker arbetsmiljö och att skydda deras rätt till dygnsvila och goda arbetsförhållanden, säger Anna Middelman.
Inga-Kari Fryklund anser inte att EU-direktivet tvingar fram de regeländringar som Arbetsmiljöverket nu vill införa.
- Förslaget är en överimplementering av EU-direktivet, det finns inget EU-krav på Sverige att skärpa reglerna på det här sättet. Man har inte orkat sätta sig ned och titta på vilka förändringar som är rimliga utifrån direktivet, och försöker lösa det med ett snabbt handtag. Det är slappt agerat av Arbetsmiljöverket, säger Inga-Kari Fryklund.
Nytt förslag stoppar extraknäck för unga
Arbetsgivare ska kunna bötfällas om de anställer gymnasieungdomar som vill jobba helger eller kvällar, föreslår Arbetsmiljöverket.- Det är vansinne, säger Inga-Kari Fryklund på Svenskt Näringsliv i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!