Nytt förslag på ombyggnad av riksväg 55
Vägverket utreder nu ett nytt förslag för en ombyggnad av riksväg 55 mellan Kvarnbolund och Flogsta, väster om Uppsala. Hittills har drygt 1000 svar lämnats i Vägverkets omröstning mellan alternativen, rondeller eller planskilda korsningar.
Det ena alternativet innebär en ombyggnad av dagens korsningar vid Flogsta, Stenhagen och anslutningen med riksväg 72, Salavägen, till rondeller. Det alternativet tar mindre mark i anspråk och stöds av kommunen.
90 km/tim
Det andra alternativet, som stöds av Vägverket och länsstyrelsen, innebär att korsningarna blir planskilda med egna på— och avfarter. Det skulle omvandla vägen till 90 km/tim-standard. Vägverket har hittills ansett att den väntade trafikökningen och vägens roll som anslutning till och från en ny E 4 talar för en sådan modell.
— Nu ska vi försöka hitta en lösning som bättre kan tilltala kommunen, säger Lennart Karlsson på Vägverket i Uppsala. Vår utgångspunkt är ändå att vägen måste klara av kommande trafikmängder.
Vägverket har räknat med en ökning på sträckan från dagens cirka 20 000 fordon per dygn till 30 000 per dygn, i takt med att fler bostäder byggs.
Skisser över inriktningen på Vägverkets nya förslag har presenterats för kommun och länsstyrelse, men verket vill ännu inte avslöja något om innehållet.
Olycksdrabbad Flogstakorsning
Däremot tycks parterna överens om att en förändring av korsningen vid Flogsta är mest brådskande. Den är olycksdrabbad och trafiken från stadsdelen - bland annat stadsbussar — har under rusningstid svårt att ta sig ut på riksvägen.
Flogstautfarten kan därför komma att byggas om före resterande vägsträcka, bara parterna blir överens om hur det ska ske.
Den omröstning mellan alternativen som pågått i ett par år på Vägverkets hemsida har hittills samlat 1061 röster. Resultatet är en knapp övervikt för Vägverkets och länsstyrelsens förslag med nya förbifarter; det stöds av 52 procent mot 48 procent för rondeller, som förespråkas av kommunen.
Någon större vikt i beslutsprocessen får dock inte rösterna:
— Det är ett sätt att lyssna på vad allmänheten anser, men avgörande blir ändå vad parterna kan komma överens om, säger Lennart Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!