Nytt drogmissbruk har krävt flera liv

Polisen varnar för att läkemedlet Tradolan missbrukas av ungdomar. Hittills har två tonåringar från Skutskär och Skärplinge dött efter att ha överdoserat läkemedlet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2006-11-28 00:01
- Det har blivit en hype. Det är lätt att få tag på och hyfsat billigt, säger Andreas Funseth från Uppsala som själv missbrukat Tradolan.
För ett och ett halv år sedan dog en 16-åring från Skärplinge av en överdos. I början av oktober hittades en 17-åring död i Skutskär. Bägge hade tagit Tradolan, ett morfinliknande läkemedel som används för att lindra smärta.
- Vi vet att det missbrukas bland ungdomar och att en del är tungt beroende av det. Speciellt i Tierp och upp mot Gävle tar ungdomarna Tradolan, säger Kenneth Olsson, narkotikasamordnare vid polisen i Uppsala län.

Medicinen säljs vidare
Enligt polisen köper de flesta läkemedlet från någon som fått ut tabletterna på recept och sedan säljer dem vidare.
Eftersom läkemedlet inte är narkotikaklassat kan polisen inte göra så mycket för att stävja missbruket eller hindra försäljningen. Att sälja Tradolan är i nuläget ett brott mot läkemedelsförordningen. Tierpspolisen har till exempel fått lämna tillbaka beslagtagna tabletter.
- Det blir lite moment 22 eftersom vi inte kan ta till några egentliga tvångsåtgärder. På sin höjd blir det böter, säger Kenneth Olsson.
24-årige Andreas Funseth från Uppsala svalde sina första Tradolan-tabletter som 18-åring. Innan dess hade han inte missbrukat varken läkemedel eller droger.

Morfinliknande rus
- Pappa hade det utskrivet på recept. Tabletterna fanns hemma i huset. Det var väldigt enkelt, säger han.
När han tog läkemedlet fick han ett morfinliknande rus.
- Alla problem försvinner. Man pratar mycket och känner en form av eufori. Ett skönt lyckorus, säger han.
Tradolan används för att lindra smärta. Maxdosen ligger på 400 milligram per dygn. Det dröjde inte länge innan Andreas Funseth tog högre doser än så - varje dag.
- Kroppen vänjer sig snabbt. Då måste man öka doserna för att känna rus, säger han.
Men att ta så höga doser är farligt. Några symtom på överdosering är kräkningar, hjärtsvikt, andningssvårigheter och kramper. Efter tre-fyra månaders missbruk ramlade Andreas Funseth ihop framför datorn. När han vaknade låg han på en bår. På sjukhuset trodde läkarna att han drabbats av epilepsi.
- Jag sa inget om att jag hade tagit Tradolan då. Men när jag fick ett epilepsianfall till någon månad efter berättade jag, säger han.
Andreas Funseth fick hjälp av en beroendeklinik i Uppsala, men fortsatte trots det med missbruket och gick vidare till tyngre läkemedel, morfin och till slut heroin.

Beroendeframkallande
- Tradolan är fruktansvärt beroendeframkallande och abstinensen man får är inte särskilt rolig. Kräkningar, diarré, svettningar och yrsel. Det är som en kraftig influensa, fast mycket värre. Därför klarar folk inte av att sluta.
Det blir en i stället vanlig inkörsport till tyngre missbruk.
Andreas Funseth köpte Tradolan via utländska apotek på internet. För att köpa läkemedel där krävs inga recept.
- Tullen kan inte heller göra något. Ibland kunde man se att de öppnat kartongen. Men sen hade de bara tejpat igen den och skickat den vidare, säger Andreas Funseth.
Han tycker att Tradolan borde narkotikaklassas och att polisen måste arbeta för att få bukt med internetförsäljningen. En annan viktig sak är att upplysa läkare om missbruket som förekommer.

Senaste fyra åren
- Speciellt allmänläkare har ingen koll alls. Jag har hört ungdomar som säger att ?nu är det din tur att gå till vårdcentralen?. Det räcker att säga att man har ont i benet så får man Tradolan. Läkarna kan inte tänka sig att det
finns något rus i det.
Enligt Andreas Funseth har missbruk av Tradolan varit vanligt bland ungdomar de senaste fyra åren, även om han märkt att missbruket stegrats de sista två åren.
- Det sägs att det är den nya dödsdrogen. Men den är inte ny. Det är bara det att det är först nu som polisen upptäckt den. Det är lätt att dölja att man tar den. Det är ingen festdrog, utan mer något som man tar när man är ensam.
I dag mår Andreas Funseth bättre än på länge. Han har återigen sökt hjälp på en beroendeklinik i Uppsala och deltar just nu i ett avgiftningsprogram för att bli fri från sitt missbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om