Nytt deltagarrekord väntas i fågelskåderi

Fågelintresset ökar för varje år, vilket gynnar Sveriges fåglar. Uppslutningen kring årets Fågelbordsräknardagar var mycket god.

Ornitologer tipsar om fågelräkning.
Jan Wärnbäck ordförande Upplands Ornitologiska förening. Jon Hessman från samma sammanslutning i bakgrunden till vänster.

Ornitologer tipsar om fågelräkning. Jan Wärnbäck ordförande Upplands Ornitologiska förening. Jon Hessman från samma sammanslutning i bakgrunden till vänster.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2014-01-28 11:13

Under tisdagsförmiddagen höll rapporterna från årets fågelbordsräknardagar fortfarande på att sammanställas men rapportflödet ser just nu väldigt bra ut för Sveriges Ornitologiska Förening, SOF.

- Många äldre lämnar inte in via internet utan postar sina fågelrapporter. Vi kommer behöva en vecka till för att sammanställa alla. Men sett till det flöde av rapporter som kommer in nu räknar vi med 25% fler rapporter jämfört med tidigare år. Alltså runt 30 000 rapporter varav runt 1000 från Uppland, säger Anders Wirdheim, informatör på SOF. 

Jan Wärnbäck är ordförande för Upplands Ornitologiska Förening, UOF. Han konstaterar att uppslutningen även var god vid Granngården i Boländerna i Uppsala, där han samtalade med människor om fåglar och fågelmat. Han tror att även ett Uppländskt rekord är mycket möjligt.

- Folk bryr sig verkligen om fåglarna. Mer än hälften som kom köpte mat åt fåglarna, säger Jan Wärnbäck.

Vad som ligger bakom det kraftigt ökande intresset är svårt att säga, menar Jan Wärnbäck, men att man kommer så nära fåglarna kan vara en bakomliggande orsak.

- Genom dessa dagar väcker vi ett intresse hos människor som leder till att många skaffar sig kunskap om fåglarna vilket i sin tur leder till ökat engagemang och skydd för fågelbeståndet genom exempelvis vår förening.

Är vi i Uppland bra på att värna om fågelbeståndet?

- Vi i UOF är väldigt duktiga, och det säger jag inte bara för att jag är ordförande i föreningen. Vi har ett jättebra samarbete med Länsstyrelsen vilket har lett till att vi har bra övervakning av fågelbestånd i Uppland. Också med Uppsala kommun har vi haft ett bra samarbete runt Råkor. De har minskat kraftigt mycket på grund av att Råkornas bon revs. Genom samverkan har UOF och kommunen nu beslutat att man inte ska riva några råkbonhus efter 25 mars då deras häckningsperiod börjar.

Finns det några grupper av människor som är är överrepresenterade bland fågelskådare?

- Det är väldigt blandat. Åldersmässigt rör det sig om 25-åringar och uppåt. Människor som bor i villor likväl som i lägenheter är intresserade. Många tror att bara för att man bor i en lägenhet så kan man inte mata fåglar men du kan exempelvis ha en boll på din balkong, beroende på vad som är tillåtet där du bor. På så vis kan man exempelvis locka talgoxar men även Stjärtmesar om man har tur.

- Men vi har startat ett fågelskådarnätverk för tjejer- Rapphönan Uppland. Det kan kanske verka lite fånigt att det ska behövas inom fågelskådning, men det kan vara lite av ett "gubbvälde" ibland med män som står mumlar i sina tubar.

Hur kom det sig att du började med fågelskådning?
- Min väg gick genom jakten som ung. Men sen blev det för bökigt och jag ville ändå komma ut. Läste sedan en kurs på universitetet om fåglar och intresset ökade.

Det låter som ett visst hopp från jägare till fågelskådare, eller är det bara en annan form av jakt?
- På sätt och vis är det lika. Nu handlar det mera om en jakt på att få skåda nya arter istället.

Vad har ni då för nytta av informationen ni får efter att ni har sammanställt alla rapporter som skickats till er?
- Det hjälper oss att följa och till viss del bekräfta trender hos olika fågelbestånd. Men kanske framförallt handlar projektet om att väcka intresse hos människor.

Vintefåglar in på knuten

Sveriges Ornitologiska Föreningen, SOF, anordnar varje år en nationell fågelbordsräknarkampanj. Från den 24 till den 27 januari 2014 rapporterar Sveriges fågelskådare in sina observationer till Sveriges ornitologiska förening, SOF, som sedan sammanställer rapporterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!