Nytt centrum för cancerbehandling i Uppsala
Ett nationellt centrum för cancerbehandling med protonterapi förläggs till Uppsala. Sju landsting står bakom satsningen. Projektering av centrat beräknas starta i höst.
— I ett första skede har vi sagt att vi kan upplåta mark i hörnet av kvarteret Blåsenhus där Artillerigatan och Dag Hammarskjölds väg möts. Vi har inte tagit ställning till om vi också ska bygga centrumet men det är ett spännande och intressant projekt, säger vd Hans Antonsson.
Den nationella expertgrupp för avancerad strålbehandling av cencerpatienter som förberett lokaliseringen har nyligen pekat ut Uppsala som lämpligaste ort. I april väntas politikerna i de sju landstingen ta beslut i linje med expertgruppens rekommendationer.
— Vi har haft överläggningar både i januari och februari och är överens om att säga ja. Det här är mycket väl förberett så jag kan inte tänka mig att något skulle haka upp sig nu. Det blir en viktig satsning för oss, säger landstingsrådet Mats O Karlsson (s).
Centralt i landet
Experterna förordar Uppsala dels därför stan ligger centralt till i landet och nära Arlanda.
— Dessutom har Uppsala redan erfarenhet av protonterapi vid forskningsacceleratorn The Svedberg laboratoriet, säger projektledare Björn Zackrisson från onkologkliniken vid Norrlands universitetssjukhus.
Ett 20-tal anläggningar för protonterapi finns i världen i dag, främst i USA, Japan och i Mellaneuropa. Just nu byggs en i München i Tyskland. Anläggningen i Uppsala blir den första i Norden.
— Vi räknar med att kunna behandla ett tusental patienter om året inledningsvis. Med full kapacitet klara vid 2500. Vi kan också komma att behandla patienter från Danmark och Norge om vi har möjligheter till det, säger Björn Zackrisson.
Strålbehandling med protoner kan göras mer precis och är därför mer skonsam än behandling med konventionella röntgenstrålar. Intilliggande organ och vävnad påverkas mindre. Det gör också att ståldoserna kan höjas utan att biverkningarna ökar. På så sätt kan tumörer bekämpas effektivare i känsliga organ som exempelvis hjärnan.
Sju landsting satsar
Mellan 700 och 800 miljoner kronor beräknas anläggningen kosta att bygga upp, pengar som de sju landstingen gemensamt ska satsa. Tanken är att verksamheten ekonomiskt ska skötas inom ramen för ett nybildat kommunalförbund.
— Det handlar om en gemensam lösning där varje landsting har ansvar för behandlingen av sina patienter. Den ska också användas för forskning så anläggningen ska komma alla involverade till godo, säger Björn Zackrisson.
Hans Antonsson räknar med att börja projekteringen av bygget redan under hösten. Anläggningen skulle då kunna stå klar 2009. Sedan tar det ytterligare ett år innan den är prövad och certifierad. Den utrustning som ska finnas i huset är mycket komplex. Därför kan det inte ritas färdigt innan det är klart vilken typ som ska köpas in och hur den ser ut.
— Kanske måste en del installeras innan vi kan bygga själva huset färdigt, säger Hans Antonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!