Nytt byggtänk kan ge billigare boende
Flådiga bostäder riktade till de välbärgade. Så kan man beskriva de flesta nybyggen i dag. Men det måste inte bli så dyrt som det i regel blir. Genom att tänka i nya banor kan byggföretagen pressa byggkostnaderna rejält - och därmed också skapa billigare boenden.
Susanna Hansson, ansvarig för bostadsfrågor vid Uppsala studentkår.
Foto: Hans E Ericson
- De studentbostäder som byggts tidigare i Uppsala har överlag varit ganska dyra. Därför är det jätteroligt att man i det här projektet tänker kreativt och visar att det går att få ner hyrorna, säger hon.
Inom ett år ska studentlägenheterna på fältet vid Ekebymasten i Uppsala stå klara. När väggarna kommer på plats är kaklet redan kaklat, väggarna tapetserade, golven lagda och elen dragen - och allt är gjort i Piteå.
Bygger man hus på plats kan nämligen vädret försena projektet rejält. I en fabrik slipper man bekymra sig om kyla eller ösregn, och kan jobba dygnet runt. De 400 studentlägenheterna som ska stå här förproduceras därför i Piteå. Sedan körs lägenheterna hit, nio åt gången.
- Det är en väldigt effektiv byggmetod. Det enda som kommer att behöva göras på plats är att sätta smälla upp väggar och tak, koppla in el, avlopp och ventilation samt göra en slutputsning på fasaden, säger Mats Andersson på byggföretaget Majklockan i Uppsala som är byggherre för projektet.
Ett annat sätt att sänka byggkostnaden rejält är att inte variera arkitekturen mellan de olika lägenheterna så mycket. I stället för att rita 400 unika lägenheter har man i det här projektet två standardlägenheter. Genom att vrida på lägenheterna, till exempel spegelvända dem, får man ändå variation.
- Det är rationellt och behöver absolut inte bli tråkigt. Man kan ju variera med exempelvis färg.
Att lägga kök och badrum intill varandra och ovanpå varandra gör att man slipper trixa med rör. Smart arkitektur kan spara många kronor.
Det började egentligen 2001, när Mats Andersson hörde klagomål på att ingen byggde billigt i Uppsala. Nog borde väl det gå, tänkte Mats Andersson, som då jobbade på ett telebolag och hade vana från stora projekt. Tillsammans med några kolleger startade han byggföretaget Majklockan. Ett av deras mål är att bygga billigt men ändå bra. Genom studentlägenhetsbygget i Flogsta har de nu tänkt visa att det går. En etta på 28 kvadratmeter kommer att kosta 2 700 kronor i månadshyra, en tvåa på 45 kvadratmeter 4 500 kronor.
- Det har nästan blivit något slags oligopol i byggbranschen: det finns några få företag som har i stort sett samma priser och tänkande. Det såg vi som en utmaning. När man ser de stora vinsterna i byggbranschen inser man att man kan tjäna pengar genom att vara lite smidigare och bättre, säger han.
Tjäna pengar, ja. Att bygga billigt för studenter handlar inte i första hand om välgörenhet. En stark sporre har för Majklockan varit de investeringsbidrag som länsstyrelsen ger när hyran håller sig under en viss nivå per år. Det är inga små summor vi pratar om. Det handlar om en momsrabatt, som ger ungefär 35 miljoner kronor tillbaka på ett bygge som kostar 200 miljoner.
- Så vi tänkte att nu är det bara att anstränga sig att pressa kostnaderna. Och det går - det gäller bara att tänka lite nytt och att ha en duktig arkitekt.
Dessutom, lägger Mats Andersson till, kan man inte ha en ägare som kräver vinst direkt. Om man vill ha snabba pengar ska man snarare satsa på att bygga dyra bostadsrätter.
Majklockan som bygger hyresrätter måste dessutom tänka till en extra gång över materialval och liknande, eftersom företaget när bygget är klart blir fastighetsägare.
- Ta till exempel persienner, som ju är rätt omoderna nu. Men vi vet att många studenter vill ha det mörkt, och risken är att de spikar upp lakan för fönstren i stället. Då får vi hål i väggarna, och måste byta tapeter oftare. Därför har vi investerat i persienner. Det gäller att inte snåla på fel sak.
Kommunalt ägda Uppsalahem står för den stora majoriteten av de nya hyreslägenheter som byggs i Uppsala. Just nu bygger företaget lägenheter på Klockargatan i Luthagen i Uppsala. Det som är speciellt med just det bygget är arbetssättet.
Partnering kallas det, kommer från England, och går ut på ett mycket nära samarbete mellan byggherren - i det här fallet Uppsalahem - byggföretaget och arkitekten. Syftet är att byggherren ska få full kontroll över produktionen. Över kvaliteten, över kostnader och över att tider hålls. Vilket i slutändan ska göra bygget billigare och hyrorna lägre.
- Det handlar om att få alla inblandade involverade i ett gemensamt projekt. Det ger alla parter mer erfarenhet och förståelse för de övrigas situation. Hittills fungerar det jättebra, säger Lars-Gunnar Sjöö som är byggchef på Uppsalahem.
Varför har man inte jobbat så tidigare?
- Säg det. Jag tror att om två tre år kommer alla stora nyproduktioner hos Uppsalahem att ske på det här sättet.
Lars-Gunnar Sjöö upplever att man inom byggindustrin blivit mer fokuserad på att pressa kostnaderna de senaste åren.
- Man förstår att konsumenten inte kan betala hur mycket som helst.
Samtidigt, konstaterar han, kräver människor mer än någonsin av sitt boende. Smidiga IT-lösningar och hög materialstandard, till exempel. Utöver det ställer även myndigheterna allt större krav på bostäder.
- Miljövänligt, låga ljudnivåer, handikappanpassning, brandsäkerhet och andra föreskrifter är naturligtvis inte gratis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!