Ett tjugotal myndigheter, föreningar och privatpersoner har yttrat sig om etapp ett av utbyggnaden av Östra Salabacke. Området, som tidigare var en kraftledningsgata, får 600 bostäder, 7000 kvadratmeter för olika verksamheter, ett vårdboende och nya affärslokaler.
Ingen är emot att bostäder byggs i området. Men många har synpunkter, bland dem 27 bostadsrättsägare på Gräslöksgatan som skrivit på ett upprop om att inte bygga med mindre än 50 meters avstånd till befintliga fastigheter. Andra är oroliga för att bebyggelsen blir för hög och kompakt, att grönområdena får stryka på foten och att bullret i området ska öka.
Bullret oroar också länsstyrelsen och kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Enligt den trafikbullerutredning som gjorts för området kommer ljudnivån mot fasaderna på Fyrislundsgatan och vissa tvärgator att ligga på mellan 60 och 65 decibel. När trafikbuller överstiget 60 decibels ska särskilda åtgärder göras för att få ner bullret.
– Det finns inte med i planen därför vill vi att en särskild handlingsplan görs för att minska bullernivåerna, säger Urban Wästljung ordförande i nämnden.
I dag har planerarna i stället tillämpat ett regelverk om avsteg för att slippa extra bullerskydd.
– Det anser vi är för lättvindigt. Man måste försöka uppfylla bullerkraven först och det tror jag går när man bygger ett helt nytt område. Man kan lägga om trafiken, satsar på tyst asfalt och sätta ner hastigheten.
Fler har dock synpunkter på trafiken. En av dem är Landstingets kollektivtrafikförvaltning som tycker att kollektivtrafiken inte prioriterats tillräckligt högt. Miljöpartiet anser att den ökning av biltrafiken, från 15 000 till 22 000 fordon per dygn, som förväntas i området är oförenlig med Uppsalas klimatmål.
Det finns också andra hot. Uppsala vatten anser att risken för översvämningar av dagvatten blir ”mycket stor” i området. Det system som finns för dagvatten klarar inte mängderna. För att kunna säga ja till planen kräver Uppsala vatten att ett magasin som fördröjer avrinningen byggs. Det måste vara på 1000 kubikmeter. Ett förslag är att vattenmagasinet anläggs under jord vid Gröna Gatan. Ovanpå kan kommunen anlägga en park eller lekplats.
Vaksala sportklubb med 1300 medlemmar oroas för att det inte kommer att finnas tillräckligt med plats för idrott, lek och spel. Dagens områden är redan hårt utnyttjade.