Nytt arbetssätt ska hjälpa brottsdrabbade
Snart startar Uppsalapolisen ett helt nytt sätt att arbeta med brottsdrabbade och med att förebygga brott. Olika grupper som fokuserar på allt från våld mot kvinnor till butiksrån skall bildas. Bakgrunden är Uppsalabon Joakim Fohlmans möte med gatuvåldet.
Joakim Fohlman.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
— Det är oacceptabelt att människor drabbas av upprepad brottslighet. Syftet är att bryta den negativa utvecklingen och se till att de drabbade får stöd, säger Magnus Lindgren, chef för brottsofferenheten.
Han vill gärna se att det lokala brottsförebyggande rådet i Uppsala återuppstår, och anser det förvånande att något sådant inte existerar i rikets fjärde stad.
Brottsoffer delar med sig av erfarenheter
Joakim Fohlman, Uppsala, som UNT berättade om 18 februari och 23 juli spelar en viktig roll i arbetet. För nio månader sedan slogs han ned på väg hem från krogen.
Trots att händelsen inte ens avsatte en tidningsnotis påverkade den Joakim Fohlmans liv i grunden. Det handlar inte bara om att han fortfarande har smärtor kring öga och käke, eller att han känner sig orolig och drar sig för att gå ut om kvällarna. När Brottsofferenheten nu drar igång sitt nya arbetssätt med kommer Joakim Fohlman att vara medlem i de grupper som skall bildas. Anledningen är dels hans erfarenheter och inblick i hur det är att drabbas, dels att han, som är vd för en reklambyrå, är expert på information och kommunikation.
I sina kontakter med Uppsalapolisen efter misshandeln träffade han bland andra Magnus Lindgren, psykolog och sedan ett år chef för Brottsofferenheten. Diskussionerna med honom har dels hjälpt honom bearbeta det inträffade, dels fått honom att engagera sig i frågor som rör brottsdrabbades situation.
— Ett fint exempel på hur något negativt vänts till sin motsats, säger Magnus Lindgren.
Polisens nya arbetssätt skall förebygga brott och stödja brottsdrabbade. Enligt Magnus Lindgren innebär det ett "ökat strategiskt tänk", som på sikt skall genomsyra hela organisationen.
— Vi kan bara inte fortsätta arbeta som tidigare. Polismyndigheten har lämnat över ansvaret på enskilda tjänstemän och förlitat sig på eldsjälar.
Handlar om rättssäkerhet
Parallellt med sitt nya engagemang går Joakim Fohlman nu och väntar på ett nytt datum för rättegång mot mannen som slog ned honom. Helst hade han velat gå vidare och bara glömma.
- Men det är otroligt viktigt för mig att den person jag identifierade på krogens vimmelbilder hamnar i tingsrätten - förr eller senare. Det är en principsak, det handlar om rättssäkerhet.
Därför var Joakim Fohlman drivande i sin egen sak. Han har haft
kontakter med polis, åklagare, advokat och tingsrätt under de månader som gått.
— Jag fick agera själv hela tiden, ta initiativ och tjata mig till saker. Mitt fall är tyvärr inte unikt och min uppfattning att det dess värre går till så här, med passivitet och dålig information från många instanser.
Trots att den misstänkte gärningsmannen är identifierad har någon rättegång ännu inte ägt rum. Två datum har satts, det senaste i september, men den åtalade personen dök aldrig upp.
Nu hoppas Joakim Fohlman på ett nytt rättegångsdatum i februari nästa år, eftersom man hoppas att tills dess nå gärningsmannen på den adress han nu har i USA.
Fotnot: I dag, tisdag, presenterar brottsofferenheten vid Uppsalapolisen en rapport om upprepad utsatthet för brott i länet under 2004.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!