Nytt ambulansfack i Uppsala

Ambulanspersonal i Uppsala har bildat ett nytt fackförbund, Alarm, i konkurrens med Kommunal och Vårdförbundet. Alarm ska nu värva medlemmar landet runt. Landstinget i Uppsala släpper dock inte det nya förbundet till förhandlingsbordet.

De flesta som gått med i Alarm stod tidigare utanför facket, berättar Mikael Wall och ordförande Erik Nilsson.

De flesta som gått med i Alarm stod tidigare utanför facket, berättar Mikael Wall och ordförande Erik Nilsson.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2005-03-19 00:00
Alarm bildades i slutet av förra året men fick formell status som fackförbund i februari. I dag har förbundet ett femtiotal medlemmar, de flesta inom ambulanssjukvården i Uppsala. Alarm bildas bara en dryg vecka efter att i brandmännen i Stockhlm brutit sig ur Kommunal och bildat eget. I botten finns ett missnöje med de etablerade facken Kommunal och Vårdförbundet.
— Vi upplever inte att vi får den uppbackning vi behöver för våra frågor. Vi är en liten personalgrupp som hamnar i periferin. Ambulanssjukvården skiljer sig mycket från den sjukvård som finns vid sjukhusen. Men vi blir behandlade schablonmässigt, säger Erik Nilsson, ambulanssjuksköterska och ordförande i Alarm.

Pensionsålder
Ett exempel är pensionsåldern som höjts från 60 till 65 år. Enligt Erik Nilsson blev ambulanssjukvårdarna lovade oförändrad pensionsålder men Kommunal gick med på en höjning i alla fall.
— Vi blev också lovade logement av en viss storlek i den nya station som byggdes vid Akademiska Sjukhuset. De blev mindre. Under de närmaste åren kommer en rad andra förändringar av att ske som berör oss, säger Erik Nilsson.

Två personalgrupper
I dag förhandlar två fackförbund för personalgruppen. Ambulanssjukvårdarna tillhör Kommunal. Bilarnas sjuksköterskor hör till Vårdförbundet.
— Genom Alarm kan vi förhandla för båda grupperna. På så sätt bli vi starkare. Vi vill ha ett fack för oss, pröva nya vägar så att vi får bättre arbetsförhållanden, säger Mikael Wall, ambulanssjukvårdare sedan över 20 år.
Landstinget släpper dock inte in det nya förbundet i den ordinarie förhandlingsprocessen.
— Där ingår bara de förbund som landstingsförbundet slutit kollektivavtal med och där finns inte Alarm med. Vi kommer heller inte att teckna något lokalt kollektivavtal. Men de har full rätt att kalla oss till förhandling och då ställer vi upp, säger landstingets förhandlingschef Sylvia Nilsson.
Blir Alarm det landsomfattande fackförbund för utryckningspersonal som grundarna vill kan de få ett kollektivavtal med Landstingsförbundet och därmed fullt tillträde till förhandlingsprocessen.

Vilka frågor ska Alarm driva?
— Det vill vi inte avslöja ännu, säger Erik Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om