Nysvenskar ska möblera om Ikea

Ikea i Uppsala har bekymmer. De vill anställa fler nysvenskar men alldeles för få söker.— Vi vill ha fler sökande med utländsk bakgrund — ju fler desto bättre, säger varuhuschef Jeanette Skjelmose.

Uppsala2004-07-22 00:00
Hon berättar om hur rekryteringen går till.
— Först går vår personalassistent genom ansökningarna. Av alla ansökningar — ibland upp till 300 — väljs fem ut. Om dessa fem har likvärdig kompetens och attityd tar vi in den som bakgrundmässigt passar in hos oss.
När man höjer på ögonbrynen och undrar vilken bakgrund hon syftar på, förklarar Jeanette Skjelmose:
— Vår kundgrupp är hela samhället. Därför vill vi spegla samhället i vår personal. Detsamma gäller i vår chefsgrupp. Samhället omkring oss ligger på 20,7 procent nysvenskar och vi på 14,7. Vi jämför också per etnisk grupp. Personer med iransk bakgrund utgör 1,6 procent i samhället och 2,4 i vår personal, men personer med tysk bakgrund uppgår till 0,9 procent i samhället och bara 0,4 i personalen.
Varför är det så viktigt att era medarbetare ska spegla samhället?
— Då kan vi möta kunden bättre vilket säkert ger oss mer pengar i form av merförsäljning. Att vi tar ett ansvar i det stora perspektivet kan ge oss goodwill, fast den kan vara svår att kvantifiera, säger Jeanette Skjelmose och ger konkreta exempel på vilken extra nytta nysvenskar kan tillföra varuhuset:
— Det kan vara bra att få in ny kompetens om inredning. Vad missar vi när vi inreder rumslösningarna i varuhuset?
— I vårt barnrum kan det vara ett problem att trösta ett barn om vi inte kan språket. Att peka fungerar sådär men det vore mycket bättre om vi snabbt kunde hämta personal som kan barnets hemspråk.

Kartläggning av talade språk
Därför har Ikea gjort en språklig kartläggning bland sina 265 medarbetare. Snart kommer kunderna att kunna se vilka språk varje medarbetare kan. Det kommer att framgå av små flaggor som medarbetarna ska bära på sina arbetskläder.
— Reaktionerna hos personalen är blandade. De flesta känner stolthet om det är språk de har med sig hemifrån. Några svenskar bland personalen tycker dock att det blir lite jobbigt att tala engelska.
Flaggfrågan är knepig för att vissa språk talas i flera länder. Till exempel talas arabiska i 27 länder. Shams Al-Janabi, som kom för elva år sedan från Irak, var tveksam till att bära flaggan innan hon fick reda på att Ikea valde ut den saudiarabiska eller irakiska flaggan som symbol för arabiska.
— Det skulle vara trevligt att bära en flagga från mitt hemland, säger Shams Al-Janabi.
Hon är 19 år och har jobbat på Ikea i knappt två år. Att hon bär skylten "Ny på jobbet" beror på att hon vid sidan av sitt ordinarie jobb i kassan lär sig jobbet på avdelningen för byten och återköp.
— Jag tvekade inte för att söka till Ikea. När jag intervjuades var det avspänt, ingen reagerade på min bakgrund. Och jag har aldrig stött på något negativt här, säger Shams Al-Janabi.
Hennes intryck får stöd av den senaste medarbetarundersökningen som visar att 79 procent av medarbetarna i varuhuset i Uppsala är positiva till mångfalden. Detta är klart högre än snittet för Ikea i Sverige, som ligger på 71 procent.

Samma värderingar
Någon speciell introduktion för nysvenskar finns inte i varuhuset i Uppsala.
— Det är samhället som får stå för det. Däremot har vi introduktion för alla medarbetare för att förmedla våra värderingar: enkelhet, platt organisation, kostnadsmedvetenhet, och människornas lika värde. Vi frågar särskilt om man delar vår värdering att nysvenskar ska få samma chans att göra karriär (som infödda svenskar). Folk måste dela våra värderingar för att få jobba hos oss. Det tummar vi inte på.
Hur stor är toleransen mot nysvenskar? Tillåts till exempel slöja?
— Ja, absolut. Om man vill ha det och slöjan inte skymmer hela ansiktet. Min personliga åsikt är att om det är svårt för kvinnor att få anställning i andra delar av världen, ska vi hjälpa de som kommer hit att få bättre självförtroende. Då ska vi inte klä av dem slöjan för då kan steget bli för stort och de kanske tackar nej till jobbet. Då missar de chansen att få vänner, inkomst och självförtroende.
Kvarstår problemet: hur ska Ikea få tag i fler nysvenskar?
— Det har blivit lite bättre på sistone och jag hoppas att ryktet sprider sig ännu mera, säger Jeanette Skjelmose.

Ikea Uppsala
Start: 1986.
Antal anställda: 265.
Mångfaldsfaktorn: 65 procent kvinnor, 35 procent män. 14,7 procent nysvenskar. Av 25 chefer är 16 kvinnor. Fyra är andra generationen nysvenskar. Åldrarna varierar över hela spannet mellan 18 till 64.

Två frågor till Anna-Karin Johansson, ombudsman Jämställdhet/Mångfald vid Tjänstemannaförbundet, HTF

Vad har HTF gjort för att främja mångfalden?
- HTF inrättade i september 2003 tre tjänster som skall arbeta med jämställdhet och mångfald. En strategisk tjänst på huvudkontoret samt två tjänster på våra två regionkontor. Mångfaldsverksamheten under 2004 fokuseras på internutbildning av ombudsmän och av att ta fram en policy och handlingsplan för 2005-2007. Vi kommer också att medverka med eget tält på årets Pridefestival i Stockholm.

Hur hanterar ni anmälningar om diskriminering?
Först när en anställd står inför en uppsägning, eller att arbetsgivaren kallar till förhandling om uppsägning på grund av arbetsbrist registreras ärendet, uppger Anna-Karin Johansson.
- Det kan vara först i förberedelsen inför förhandling som det visar sig att det finns misstanke om diskriminering med i bilden. Här upplever vi ibland att en ganska svag lag om anställningsskydd (LAS) försvårar arbetet med diskrimineringsärenden.
Trots att det tillkommer arbetsgivaren att bevisa att en uppsägning grundar sig på arbetsbrist och inte på etnicitet eller sexuell läggning, är det svårt att fälla arbetsgivaren för diskriminering, anser Anna-Karin Johansson. Det beror på att arbetsgivaren får enligt LAS göra två undantag. Därför slutar ofta dessa ärenden med en förlikning där den anställde slutar vid företaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om